090312_pavm_goudsmid_marieke_021_medium.jpgDeze keer iets heel anders, vandaag zijn we op bezoek bij Marieke Linders , ze heeft ons uitgenodigd  in haar atelier om haar werk te laten  zien. Marieke  is sinds 1 januari zelfstandig goudsmid. Ze werkt vanuit haar atelier voor galeries en particulieren op afspraak.


Ze repareert sieraden, ontwerpt zelf,verandert sieraden, bijvoorbeeld bij een scheiding of sieraden van dierbaren samensmelten tot één sieraad, maar ook voor trouwringen en herdenksieraden bij een geboorte, eventueel met edelstenen of diamanten kunt U bij haar terecht. Het werken met natuurlijke materialen zoals veren,hout, schelpen geeft ook een heel mooi resultaat.   

Wat voor opleiding heb je gevolgd?

Ik heb een ruime ervaring als edelsmid, na de Havo heb ik 4 jaar een opleiding gevolgd voor goudsmeden. Maar bij edelsmid  Nol Coppelmans heb ik 5 jaar gewerkt en bij hem heb ik pas het ’’echte’’ smeden geleerd.Daarna heb ik bijna 8 jaar voor een juwelier in Heeswijk- Dinther gewerkt, waar ik repareerde, restaureerde en  nieuwe sieraden maakte.  

Eigen atelier

Met deze ervaring wilde ze een eigen bedrijf beginnen. Haar atelier staat vol met machines en fijne  gereedschappen om haar sieraden te maken of vermaken. Ze heeft het meteen goed aangepakt, met o.a. een meesterteken, dat wil zeggen dat je geregistreerd staat bij Waarborg Holland. Daar wordt al je werk gekeurd. Trots laat ze haar eigen ’’uniek’’ merkteken zien. Verder is ze lid van de vereniging voor zilver en goudsmeden, dat geeft het recht om aan beursen en wedstrijden mee te doen. Dus al mijn sieraden krijgen bij het goud of zilvermerk ook nog mijn eigen ‘’ unieke’’ merk. Het smeden heeft ze niet van vreemden, haar opa, (Opa van Langen) was dorpssmid in Loosbroek. Hier en daar is nog werk van hem terug te vinden  in de omtrek, ’’ zegt ze trots’’.  

Workshops

Vanaf 28 maart ’09 geeft ik  workshops artclay  , dit is kneedbaar zilver en in één dag leer je een sieraad maken van echt zilver.De eerste datum is al vol, maar op 18 april en 9 mei is er nog plaats.De workshop duurt van 10.00 uur tot 14.30 uur, lunch en materiaal, inbegrepen voor 75 euro p.p. Er wordt steeds gewerkt in groepjes van vier deelnemers. Andere data zijn bespreekbaar bij voldoende deelname.  

Expositie

Op 3 Mei aanstaande kunt u de nieuwe collectie bewonderen in fazanterie De Rooie Hoeve aan de Stoppelveldseweg 1  te Heeswijk-Dinther van 12.00 tot 17.00 uur.Haar werk is nog tot oktober te bezichtigen. Marieke is dan zelf ook de hele dag aanwezig en kunt u met al uw vragen bij haar terecht. Er zullen dan ook foto’s getoond worden van de workshops. Wij van de redactie wensen haar veel succes. 
Marieke Linders
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tekst:  Wilma van Zoggel
Foto’s: Petra van Meerten