ijsbaan_Plein_1969Alle inspanningen van Theo van Overbeek van Progressief Bernheze, de gemeente en de brandweer ten spijt, kan er nog steeds niet geschaatst worden op Plein 1969 in HaDee. Het beloofde zo leuk te worden toen de gemeente het initiatief van Theo van Overbeek steunde en akkoord ging met het onderspuiten van het ‘gat van Ter Weer’. Ter Weer on Ice’, lag al meteen lekker in de mond.


Maar zoals voor velen bekend zal zijn lukte het niet om het water daar vast te houden. Het zakte weg! Maar, het marktplein leek een goed alternatief.
Je zag het zo al voor je, vaders, moeders, oma’s en opa’s met kinderen, sleetjes en schaatsen druk in de weer om de kunst van het schaatsen onder de knie te krijgen! Enkele buurtverenigingen die hun kas een beetje spekten met verkoop van koek en zopie.
Helaas het is nog steeds niet zover!
Doordat het rioleringssysteem onder het oppervlak van het plein met elkaar is verbonden, loopt er te veel water weg. De aard van de bestrating van het plein draagt waarschijnlijk ook een steentje bij aan het weglopen van het water. Als daarbij  wordt opgeteld dat er een laagje sneeuw op het ijs ligt en het niet erg hard meer vriest, is het eindresultaat op een hand te tellen. Nog steeds niet schaatsen!
Maar de brandweer geeft de moed niet op. Als de vorst weer terugkeert wordt er opnieuw water gespoten. Mocht het dan wel lukken goed ijs te maken, dan komt er meteen een draaiboek voor volgende winters.
Of dat ijsbaandraaiboek voor Plein 1969 er komt wordt ook afhankelijk gemaakt van het feit of de marktkooplieden het kunnen stellen met de vierkante meters die hen nog resten van  het plein als er een ijsbaan ligt.
Een geluk is er voor marktverkopers en -bezoekers: ‘echt vriezen doet het in Nederland niet ieder jaar en nooit zo lang’.

Noor Dohmen-Loeffen.