Judo

141116 SannevDijkeEK-23Op 14 tot en met 16 november 2014 heeft in Wroclaw  te Polen het Europees kampioenschap judo tot 23 jaar plaatsgevonden. In de selectie van Judobond Nederland was ook deze keer Judoclub Berlicum lid Sanne van Dijke uit Heeswijk-Dinther geselecteerd. En dat leverde een prachtige Europese Titel op! (klik hier voor foto's)

Sanne van Dijke, nog uitkomend in de leeftijd categorie tot 21 jaar, was geselecteerd op basis van haar jaarprestaties met de Nederlandse titel, vele European cup overwinningen, Europese titel tot 21 jaar en een 7e plaats op het WK te Maimi.

Aan het Europese kampioenschap tot 23 jaar wordt deelgenomen door judoka’s die vaak al volop meestrijden bij de senioren en zeer volwassen topsporters zijn. Dat Sanne kan meestrijden op dit niveau heeft ze al bewezen door haar overwinning op het Brits Open voor senioren en ze wist dat ze een aantal bekenden zou kunnen treffen.

Ook tijdens dit toernooi was hoofdcoach van Judoclub Berlicum aanwezig om Sanne daar waar nodig op technisch, tactisch en mentaal vlak bij te staan. De loting gaf aan dat als ze haar eerste partij zou winnen, ze mogelijk tegen de judoka uit Bosnië Hersegovina, Samardzic zou moeten judoën, de judoka die haar de weg naar medailles op het WK-21 had geblokkeerd.

Dat Sanne in goede doen is bewees ze dan ook in haar eerste partij tegen de Hongaarse judoka Lorinc, die afgetekend in nog geen 15 seconden met een mooie heupworp uit het toernooi werd gegooid. Zoals de loting al had voorspeld was Alexandra Samardzic in de kwartfinale haar opponent en het werd een zeer tactische wedstrijd waarbij vooral overleven het motto was.

Doordat Samardzic na de volle wedstrijdtijd meer stafpunten tegen had, ging deze overwinning naar Sanne, die zich hiermee kon opmaken voor de halve finale. Om de finale te kunnen bereiken moest Sanne in de halve finale afrekenen met de Duitse Diedrich Szaundra, wat dan ook resoluut werd gedaan door in 56 seconden deze wedstrijd op ippon te beslissen.

Sanne kon zich nu gaan opmaken voor haar finale tegen de meer ervaren Belgische kampioen en meervoudig European cupwinnaar bij de senioren Lola Mansour. Dat de belangen groot waren kon je van de wedstrijd aflezen en er werd zeer voorzichtig en tactisch gejudood, waarbij er niet werd gescoord. De Belgische Mansour had echter op het einde van de wedstrijd een strafje meer op het scorebord staan dan Sanne zodat de overwinning en dit Europees Kampioenschap naar Sanne ging.

Wij feliciteren Sanne van Dijke en Jo Gevers van harte met dit behaalde resultaat en afsluiting van het geweldige topjaar 2014.