2015-06-07 Heeswijk - sc t Zand Turgay Arslan in actieNa een spannende eerste ontmoeting met SC ’t Zand uit Tilburg (3-3 eindstand) moest vandaag de allerlaatste horde genomen worden. Zou het echt gaan gebeuren? Heeswijk voor het eerst in de geschiedenis naar de eerste klasse? Trainer Marc van de Ven had voor deze thuisontmoeting met ’t Zand weer de beschikking over Michel van Druenen, maar moest wel zijn topscoorder Wouter van Dijke missen. De kersvers getrouwde aanvoerder Camiel van Doorn volgde de wedstrijd via berichtjes en beelden vanuit Spanje.

Op een zonnig sportpark, onder toeziend oog van zo’n 1500 supporters, floot scheidsrechter Van der Werff de allesbeslissende wedstrijd op gang. De beginfase van de wedstrijd was rommelig: beide ploegen leken lastig los te komen van de zenuwen. Toch konden de handen van alle Heeswijkse supporters na 12 minuten de lucht in. Rob Tips verrichtte op de linkerflank goed werk en gaf een mooie bal op maat op Cetin Alpdogu. Die twijfelde niet en liet de keeper met een mooi schot kansloos. Na deze goal golfde het spel op en neer. Keeper Patrick Lunenburg redde een aantal keer uitstekend en kreeg bij een goed geschoten vrije trap van Robin Visser hulp van de paal. Vlak voor rust zag Turgay Arslan, die zijn laatste wedstrijd voor Heeswijk speelde, een mooie actie in handen van keeper Wouter Kogels eindigen. Vlak daarna was ’t Zand via een voorzet van Brent Heier dichtbij, maar Juul Heerkens wist net op tijd het gevaar te weken.

Na rust liepen de kansen voor ’t Zand op en kreeg Heeswijk de bal niet altijd goed weggewerkt. Dit leverde diverse corners en vrije trappen op. Heeswijk leek vooralsnog onder de druk uit te kunnen voetballen, maar in de 66ste minuut beoordeelde scheidsrechter Van der Werff een overtreding van Michel van Druenen met een gele kaart en een penalty. Net zoals vorige week faalde Daan van Hal vanaf 11 meter niet: 1-1. Bij de overtreding raakte Van Druenen dermate geblesseerd, dat hij niet meer door kon spelen. Het spelbeeld na de gelijkmaker veranderde: Heeswijk zakte meer in, waardoor de druk op eigen helft groter werd. De wedstrijd stevende af op een verlenging, die Heeswijk met tien man inging dankzij een tweede gele kaart van Wout Cuijpers in de extra tijd van de officiële speeltijd.

De afwezigheid van een aantal vaste krachten én de rode kaart voor Cuijpers maakten de klus niet makkelijker. SC ’t Zand kon met een vrijwel ongewijzigd team de verlenging in en leek daardoor meer kracht en strijdlust te kunnen tonen. Al in de derde minuut bracht Rens van Hout ’t Zand op voorsprong: 1-2. Heeswijk vocht en was niet van plan de eerste klasse-droom te laten varen. Toch kwam die droom nog meer in gevaar, toen aanvoerder Kevin van Assouw na een snelle uitbraak voor de 1-3 tekende. Hierna leek het definitief gedaan, zeker toen diezelfde Van Assouw vlak voor tijd ook de 1-4 nog binnenschoot. Na 120 minuten mocht ’t Zand zich, na zeven pogingen in tien jaar, officieel eerste klasser noemen en kon het vuurwerk de lucht in.

Een zure nederlaag, maar toch mag Heeswijk ontzettend trots zijn op de prestatie die zij geleverd hebben. Zó dicht bij de eerste klasse, maar het helaas net niet gered. Ondanks de grote teleurstelling bij spelers, staf en supporters, kan Heeswijk met deze mooie ervaring trots vakantie vieren en het komende seizoen met opgeheven hoofd starten!