Zwemmen

20120817ZwemmenMet de aangekondigde tropische temperaturen wordt het dit weekeind fantastisch zwemweer. En wat is er nou fijner dan op een warme dag heerlijk in het water te plonzen? Maar, neem dan wél een duik in de gecontroleerde officiële zwemplassen.

Kwaliteit

De zwemwateren die door de provincie zijn aangemerkt als officiële zwemplas, worden vlak voor én tijdens het zwemseizoen intensief gecontroleerd of er niet te veel schadelijke bacteriën in zitten. Deze bacteriën kunnen gezondheidsrisico voor zwemmers vormen. Door de controles weet je zeker dat je in officiële zwemplassen veilig kunt zwemmen.

Onzichtbaar gevaar

Waterschap Aa en Maas adviseert om niet te zwemmen in de niet officiële zwemplassen.  Het gevaar dat schadelijke bacteriën in het water zitten (vaak niet zichtbaar!) ligt op de loer. Zeker met deze hoge temperaturen kunnen bacteriën zich razendsnel ontwikkelen.

Denk aan blauwalgen. Blauwalgen (= een bacterie) zijn bijvoorbeeld gek op zomerse temperaturen en kunnen dan, als er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn, weelderig bloeien. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden waar mens en dier gezondheidsklachten van kunnen krijgen zoals huidirritatie en duizeligheid. Dit willen we niet oplopen als we lekker zwemmen!

Actuele zwemwaterinformatie

De provincie Noord-Brabant gaat over het zwemwater. Actuele informatie over de waterkwaliteit van zwemplassen krijgt u, van mei tot oktober, via de provinciale zwemwatertelefoon, 073- 680 80 58. Ook vindt u informatie op de website van de provincie, www.brabant.nl/zwemwater