Een toneelvoorstelling van ZLTO Dinther is steevast een ontspannen avond met dikke pret. Volgens de spelers is de nieuwe productie 'Zilveruitjes en Augurken' één aaneenschakeling van komische verwikkelingen, grappige woordspelingen en spraakverwarringen.
Zilveruitjes en Augurken wordt gespeeld in smeuïg Brabants dialect. Want dat bekt zo lekker en dialect is de Dintherse acteurs op het lijf geschreven. " Het toneelstuk zit vol rare maar leuke uitspraken. Het lijkt ook alsof er veel wordt gerommeld maar uiteindelijk is er maar één personage die een scheve schaats rijdt. Zilveruitjes en Augurken is een klucht, dus verwacht dan niet veel diepgang, maar des te meer humor. Brabants dialect is voor ons en ons publiek het leukste. Wij zijn een club die dat ook goed kan. In beschaafd Nederlands zou het stuk minder mooi klinken", vertellen de acteurs Wim van Zutphen en Adriënne van den Hurk.
Zilveruitjes en Augurken speelt zich af op het platteland in de jaren zeventig. Jeremia Zwanepoel runt er een camping. Met de komst van Adèle Piët komen de plannen van Trui Alebes onder druk te staan en brengen haar erfenis in gevaar. Ze vermoedt een serieuze vriendschappelijke relatie tussen de jeugdige Adèle en Jeremia. Als zij ook nog potjes zilveruitjes en augurken vindt en de link legt naar een mogelijke zwangerschap, zijn de rapen gaar. Alles wordt in het werk gesteld om Adèle van het toneel te krijgen en de erfenis veilig te stellen. In het stuk spelen alledaagse karakters een rol, maar ook figuren als een oliesjeik, een hippie, een militair en een soldaat van het Leger des Heils verschijnen op het toneel.
De komische verwikkelingen in het toneelspel volgen elkaar in razend tempo op. Dat maakt het spelen lastig en de regievoering tot een hele kluif. "Het is wel eens lastig, omdat het zo druk is op het podium. De teksten bevatten heel veel korte zinnen en er is weinig ruimte om te improviseren, want anders gaat de clou verloren. Je moet heel goed bij de les blijven en snel reageren. Daarbij komt nog, dat drie personages een dubbelrol spelen. Een man wordt dan zelfs een vrouw. Het publiek doorziet die rolwisselingen, maar de spelers gelukkig niet", aldus regisseuse Maria van den Nieuwenhuijzen.
De voorstellingen zijn in café zaal De Toren in Dinther en beginnen om 20.00 uur. Kaartjes kosten zes euro en zijn verkrijgbaar bij Nelly Verbakel tel.: 0413-292516 of aan de zaal op de dag van de uitvoering vanaf 19.15 uur.
Bron: Brabants dagblad