Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

dodenherdenkingOm 18.45 uur is er een samenkomst in de Heilige Willibrorduskerk te Heeswijk. Na afloop gaat men rond 19.40 u in stille tocht naar het Airborne monument met drumband en de bazuinblazers van Koninklijke Fanfare Sint Willibrord en het

Sint Barbaragilde. Daar zal om 20.00 uur twee minuut stilte in acht genomen worden.

Hierna zullen kransen gelegd worden ter nagedachtenis en wordt er een

vendelgroet gebracht worden. Na het spelen van “The last post” en het zingen van het “Wilhelmus”, gaan we in stilte terug naar het kerkplein alwaar de tocht ontbonden

wordt. Na afloop kunt u een kopje koffie in het Willibrord Centrum gaan drinken.

120502DodenherdenkingOp 4 en 5 mei 2012 worden in Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther banners geplaatst met een stukje oorlogsgeschiedenis of namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
De teksten zijn tot stand gekomen door samenwerking met de Heemkundekringen en enkele andere deskundigen op het gebied van oorlogsgeschiedenis.
Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die daarna zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties.
Het thema van dit jaar is: Vrijheid geef je door. Want vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Aan vrijheid moet je dagelijks werken.
Daarom herdenken we in Bernheze op 4 mei de oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei de bevrijding.

In Bernheze zijn drie herdenkingsdiensten:
Heeswijk-Dinther: 18.45 uur in de St. Willibrorduskerk
(Let op: gewijzigde aanvangstijd)

Meer informatie hierover kunt u vinden op
www.bernheze.org.

120501DodenherdenkingOp vrijdagavond 4 mei 2012 organiseert het Sint-Willebrordusgilde uit Heeswijk voor het 50ste jaar de dodenherdenking op de fusilladeplaats te Vught. In 1963 is het gilde door ex politieke gevangene Cor van Lanen uit Dinther gevraagd om de dodenherdenking weer nieuw leven in te blazen.

In 1982 toen de dodenherdenkingen landelijk werden zijn er de twee gilden uit Vught bij gekomen. Het Heeswijkse gilde heeft nog steeds de leiding van de dodenherdenking. Ere Staande Deken Willy van de Wijgert van het Heeswijkse gilde heeft dit jaar voor de 50ste keer de leiding en geeft het stokje over aan de huidige hoofdman van het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk.

In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. Toen de eerste uitgehongerde en afgebeulde gevangenen in januari 1943 uit Amersfoort aankwamen, was het kamp nog niet af. Dat mochten de gevangenen zelf afbouwen. De miserabele omstandigheden kostten in de eerste maanden al enige honderden mensen het leven.

In totaal werden ruim 31.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Naast 12.000 joden zaten in Vught onder meer politieke gevangenen, verzetsstrijders, Sinti en Roma ('zigeuners'), Jehovah's Getuigen, zwervers, zwarthandelaren, criminelen en gijzelaars. Van hen vonden zeker 749 kinderen, vrouwen en mannen in het kamp de dood door honger, ziekte en mishandeling. Van hen werden 329 gevangenen geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp.

Elke gevangene kreeg een gekleurde driehoek op zijn of haar gevangenenpak. Joodse gevangenen kregen een gele driehoek, politieke gevangenen en verzetsstrijders een rode, misdadigers een groene, en de 'criminelen' (illegale slachters en zwarthandelaren) een zwarte driehoek. In andere landen: homoseksuelen een roze, Sinti en Roma een bruine driehoek.

De herdenking wordt jaarlijks door zo’n 1500 tot 2000 mensen op 4 mei in de avond tussen 19:00 uur en 20:30 uur bezocht. Een heel indrukwekkend stil gebeuren wat u niet mag missen.

Hoofdman:
Jan Schakenraad
Abt van de Venstraat 30
5473DC
Heeswijk-Dinther
0413-21 23 63
Tel:06-15866529
bernhezeDit lustrumjaar viert Nederland dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd.Ook de gemeente Bernheze viert feest. Op 5 mei 2010 organiseert de gemeente samen met de Oranjecomités en een aantal vrijwilligers het Bernhezer Bevrijdingsfeest in en nabij de kantine van Prinses Irene op sportpark De Schellen in Nistelrode.

Lees meer: Bernhezer Bevrijdingsfeest

nationale_herdenking_4_meiDit lustrumjaar herdenken we dat we 65 jaargeleden bevrijd zijn en herdenken we de offers die daarvoor tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht.
 Op dinsdagavond 4 mei 2010 vindt de Nationale Herdenking plaats.

Lees meer: Nationale herdenking 4 mei...

airborne-kapel.jpgWat, wie bepaalt je identiteit? Kinderen die opgroeien zoeken naar hun identiteit. De puberteit is nodig om helder te krijgen wie je bent in het netwerk van relaties. Het is een ingewikkeld proces dat de meeste mensen doormaken. Bijna ongemerkt maak je zelf een hele verandering door. Belangrijk is wel het klimaat waarin dit allemaal gebeurt, een klimaat bepaald door vele andere mensen. Samen met andere mensen… het gaat om samenleven. Allemaal weten we dan hoe de jalousie op de loer ligt. Het recht van de sterkste speelt zich af op ieder schoolplein, op het voetbalveld, overal waar mensen samenleven.

Lees meer: Dodenherdenking 4 mei 2009

airborne-kapel.jpgOm 19.00 uur is er een samenkomst in de Heilige Willibrorduskerk te Heeswijk. Na afloop gaan we in stille tocht naar het Airborne monument. Daar zal om 20.00 uur één minuut stilte in acht genomen worden. Hierna zullen kransen gelegd worden en zal er een vendelgroet gebracht worden.

Lees meer: Nationale dodenherdenking 4...