Op deze 12de Natuurwerkdag werd op meer dan 300 locaties in Nederland gewerkt en zo ook door een groep van meer dan 25 vrijwilligers in het broekbos bij Kasteel Heeswijk. Je hoefde dan ook maar één telefoontje te plegen naar Harry van de Pas van werkgroep Venel ( Vrijwillig Educatief Natuur-en Landschapsonderhoud} om enthousiast gemaakt te worden om ook te gaan deelnemen aan deze nuttige activiteit.
En dat heb ik daarna dan ook zelf aan den lijve mogen ondervinden. Opvallend was wel het grote aantal mannelijke deelnemers!
Opening seizoen
Wethouder Rien Wijdeven en Harry van de Pas opende deze dag, maar ook het seizoen, dat loopt van 3 november tot eind maart. In de komende 20 zaterdagen kun je als vrijwilliger aan de slag op verschillende projecten in Bernheze, zoals onderhoud van de wilgen, rabatten afzetten bij de Klotbeek, de ecologische siertuin, onderhoud van de bosrand aan de Piet Geersdijk om maar eens iets op te noemen. De wethouder had voor deze dag ook zijn laarzen en werktenue aangetrokken om eens een ochtend werken in de natuur te ervaren.
Broekbos
Wat is nu eigenlijk een broekbos, waar we vandaag in het zagen waren om het bos te verjongen ? Broekbossen komen van oudsher veel voor in de drassige lage landen. De vegetatie wordt sterk bepaald door de stand van het grondwater en er komen veel elzen en berken in voor. Vandaag was het niet alleen drassig aan de onderkant, maar ook het hemelwater zorgde er voor dat het dragen van laarzen en een regenjas geen overbodige luxe was.
Altijd weer fascinerend om te horen hoe belangrijk de rivier de Aa voor deze omgeving is. Onder andere een belangrijke reden voor de oorsprong van de bouw van het kasteel, maar ook de vegetatie van deze omgeving. Ook nu wordt er hard aan gewerkt om de natuurlijke dynamiek van de Aa tussen Heeswijk en Den Bosch te vergroten. Over een lengte van 12 km wordt de natuurlijke meander weer teruggebracht.
Gastvrij ontvangst en afsluiting
Rob en Sabine hadden hun accommodatie ter beschikking gesteld voor een warm onthaal, maar zeker zo belangrijk, voor een warme en droge afsluiting met erwtensoep en zelfgebakken brood. Harry en Jo lieten ons hun broden proeven, die ze gebakken hadden van eigen geteeld graan. Niemand klaagde meer over zijn natte pak en er werd gezellig nagepraat. Een ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is !!!
Aanmelden
Mocht je na dit verhaal ook graag eens een ochtend willen werken in de natuur en een steentje bijdragen aan de mooie omgeving van Bernheze… kijk dan maar op de site www. ivnbernheze.nl voor meer informatie.
Tekst: Ine Zonneveld
Foto’s : Marjon van Herpen