De wieken van de Kilsdonkse molen staken prachtig af tegen de strak blauwe lucht en dat dan ook nog in een sneeuwwit landschap… een betere start kon de ‘Walnotendag’ niet hebben.
Alle molenaars waren aanwezig om de eerste partij walnoten onder de grote molenstenen te zien verpulveren, waarna ze aan de slag konden gaan met het olieslaan.
Gelukkig werd het in de middag toch nog een gezellige drukte en kwamen er belangstellenden uit de hele omgeving naar Dinther toe.
Walnotenolie
Een boeiend en arbeidsintensief proces gaat er aan vooraf voordat de olie in het flesje zit om verkocht te worden. Er zijn maar liefst 25 kg walnoten nodig om één liter olie te slaan. Maar ook zijn ze afhankelijk van het feit of het een goed notenjaar is geweest. Zo veel noten als er vorig jaar zijn aangeleverd, zo weinig zijn het er dit jaar. Door de extreme vorst in het voorjaar is de beginnende vruchtvorming bevroren. Daardoor weinig noten in het najaar en dus weinig olie in het komende jaar voor de verkoop.
De kinderen mochten de molenaar helpen om de walnoten onder de stenen te gooien en zij konden daarna zien hoe de pulp verwarmd werd in een soort grote pan . Dan ging het in een zak en werd het geperst of eigenlijk heet dat dan ‘geslagen’ door de grote eikenbalk die met een harde klap naar beneden viel. Als ze dan door je knieën gingen, zagen ze de olie druppelsgewijs in de bak vallen.
Verschillende producten
Met veel enthousiasme en gedrevenheid vertelde Ad van Lamoen in zijn kraam over de verschillende mogelijkheden van het gebruik van de olie die op de Kilsdonkse molen wordt geslagen.
Lijnolie en koolzaadolie kunnen voor heel veel verschillende dingen gebruikt worden. Zoals het maken van zeep, het onderhoud van gereedschap, als lampenolie, het reinigen van kwasten, om maar een paar voorbeelden te noemen. De walnotenolie wordt voornamelijk door de fijnproevers gebruikt in verschillende gerechten . Natuurlijk kon iedereen een stukje Kilsdonks bruin proeven gedoopt in de walnotenolie….waarna menig flesje werd verkocht om mee naar huis toe te nemen.
Nieuwbouw
Voorzitter Hans Dekker vertelde dat het bestemmingsplan nu door alle geledingen akkoord is bevonden en dat de subsidie van Europa, provincie en gemeente toegekend is. En dat het nu wachten is op de afronding van de laatste procedure, de aanvraag van de omgevingsvergunning.
De architect is bezig met het laatste definitieve ontwerp en de aannemersselectie is gestart.
Afhankelijk van het weer, verwacht de voorzitter dat er in maart 2013 gestart kan worden met de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum.
Tekst: Ine Zonneveld
Foto’s: Ad van Asseldonk