Babs Grefkens trok een volle zaal in CC Servaes met het verhaal over haar reis naar Nepal.
Vorig jaar is zij met een groep van zeven personen voor drie weken naar Nepal afgereisd om een aantal bedrijfjes te bezichtigen die hun producten leveren aan de Wereldwinkels in Nederland en dus ook aan onze eigen winkel in Heeswijk.
Met een prachtige Powerpoint presentatie nam ze het publiek mee naar dit bijzondere land, maar Babs had ook bij ieder bedrijfje iets gekocht en dit meegebracht, zodat iedereen het kon zien en voelen. Deze presentatie heeft ze samen gemaakt met de mensen die elke vrijdagochtend in CC Servaes aanwezig zijn om belangeloos advies te geven aan iedereen die dat nodig heeft.
Fair Trade
Babs ging ook met de nodige kritische vragen op pad, zoals : klopt het wel dat de producten in de wereldwinkel fair trade zijn? En wat gebeurt er met de opbrengst van de winkels? Worden de mensen daar er eigenlijk wel beter op? Is er eerlijke handel?
Ze heeft met eigen ogen gezien hoe de mensen geleerd hebben om hun eigen bedrijf, met hun eigen product tot een meer efficiënt en rendabel fabriekje te maken . Zelfs zo goed dat ze ook personeel in dienst hebben kunnen nemen. Hierbij heeft de Wereldwinkel wel een grote invloed, zij zorgen ervoor dat er gerichte deskundigheid wordt geleverd en zij bekostigen vaak ook de nodige machines.
Verder moeten ze aan de voorwaarden voldoen om een Fair Trade keurmerk te krijgen, zoals :
Geen kinderarbeid, gelijkheid voor mannen en vrouwen, 3 maal daags een maaltijd, kinderen naar school, eerlijke lonen. Het gaat dus véél verder dan alleen een product maken en leveren!
Babs vertelde ook dat haar denken over ontwikkelingswerk veranderd is…je moet náást de mens gaan staan, zodat ze hun eigenheid op kunnen bouwen en zélf verder kunnen!
Zo arm, maar zó rijk van binnen
Met veel enthousiasme vertelde Babs over haar meegenomen spulletjes, die ze bij de bedrijfjes had gekocht. Eerst hing ze zelf haar mooie gele zijden shawl om, die ze had gekregen. Dit is in Nepal een gebaar om aan te geven dat ze blij en dankbaar zijn met een bezoek. ‘Tsja’, zegt ze,’ ik heb er wel zeven gekregen! ’ Ze liet iedereen even genieten van het mooie meditatieve geluid van de klankschaal en Pastor Jansen mocht persoonlijk even de zachtheid van een shawl voelen aan zijn wang.
En zeker als je het dan ook nog zelf gezien hebt hoe het is gemaakt, wordt zo’n souvenir extra waardevol. Bij een volgend bezoek aan de Wereldwinkel ga je zeker met een andere blik naar al deze mooie producten kijken en begrijp je ook beter waarom het soms wel eens een beetje duurder zal zijn dan in de grote warenwinkels. Maar je weet nu ook dat de opbrengst ten goede komt van deze mensen die in hele andere omstandigheden leven en werken. Een arme, maar spirituele bevolking!
Vragenronde
Na de koffie was er nog gelegenheid om vragen te stellen en ook daar werd volop gebruik van gemaakt. Complimenten vanuit het publiek aan Babs voor haar inzet en enthousiasme en dat ze zelfs nu hier staat, nadat ze vorige week aan staar is geopereerd .
Toch eindigt Babs met een ‘geschenk’ aan ons : een prachtig gedicht over de lucifer en de kaars (zie hieronder) en schenkt dan symbolisch de brandende kaars aan Pastor Jansen met de vraag om het brandende te houden voor Heeswijk, Dinther én Loosbroek en drie zoenen toe !
Gniffelend gaat iedereen weer huis toe met de gedachten…die Babs toch!
Tekst: Ine Zonneveld
Foto’s: Piet van Helvoort
Gesprek tussen de lucifer en de kaars
De dag kwam dat de lucifer tegen de kaars zei: 'Ik heb opdracht je aan te steken.' 'O nee, doe dat asjeblieft niet' schrok de kaars, 'als ik brand zijn mijn dagen geteld en niemand kan mijn schoonheid meer bewonderen.' De lucifer vroeg: 'maar wil je dan je hele leven koud en hard blijven, zonder echt geleefd te hebben?' 'Maarbranden doet pijn en verteert mijn krachten' fluisterde de kaars onzeker en vol angst. 'Dat is waar'antwoordde de lucifer, 'maar dat is toch het geheid van onze roeping? Jij en ik, we zijn geroepen licht te zijn. Wat ik als lucifer kan doen is weinig. Steek ik je echter niet aan, dan mis ik de zin van mijn leven. Ik ben ervoor om licht en warmte te verspreiden. Alles wat je aan smart, leed en kracht geeft, wordt veranderd in licht. Je gaat niet verloren, als je je geeft, je laat verteren. Anders als je weigert zul je sterven...' Toen boog de kaars het hoofd en sprak: 'Ik bid u, steek me aan.'