Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Rene van de Pas 1We zitten inmiddels ook in de dierenopvang. Een nieuwe markt geopend in Suriname. Broer Harrie en zwager Marius vonden vier puppies langs de weg. We hebben ze twee weken gehouden, en daarna naar het asiel gebracht. De Partij voor de Dieren heeft hier (gelukkig, geen dieren meer in het circus!, ze zijn gek geworden in Nederland, maar dat wisten we al!) nog geen voet aan de grond.

Katten zie je zelden hier, honden wel. Ook veel zwerfhonden. Een hond is hier voor bewaking, ze zijn niet aaibaar. Als je vertelt dat mensen in Nederland met hun hond naar de dierenarts gaan om het gebit van de hond te laten schoonmaken, en daar 60 Euro voor neertellen verklaren ze ons voor gek. En terecht.
Law bakra (Gekke Hollanders)
Vriend Wim is op bezoek geweest. Blaka man,neger, met zijn vrouw Margo, kinderen, kleinkinderen en buurmeisjes en jongens. Vijftien! man-vrouw in totaal. We hadden maar eens groot uitgepakt.  Wim is een entertainer. Hij kent allerlei Surinaamse liedjes en verzen. Over 'De katapult' of over een heerlijk broodje.
 

De katapult
Is de schuld
Van vele nare dingen
Vogeltje zit op een tak
Neemt even zijn gemak
Om een liedje te zingen
De hele dag deed hij zijn best
Voor een nest
Met zes kale jongen
 
Maar terwijl hij even rust
Komt daar August
Handig aangesprongen
 
En meteen
Schiet hij zijn steen
Lag het dier te sterven
 
En die zes
In het nest
Wachten hongerend schreiend
 
August is je wens vervuld?!
Man gooi weg die katapult
Laat de vogels zingen
 
En als je er dan toch mee schiet
Doe het dan niet
Op levende maar op dode dingen
Omo, (oom) omo, luister even
Wil je mij een broodje geven?
Wil je mij een broodje geven?
Eentje van drie centen
Een broodje zonder krenten
Schiet een beetje op dan man
Geef me groter als het kan
En een half centje boter
Nee, dat stukje moet wat groter
Nog komkommer op azijn
Wat een maaltijd zal dat zijn!


Suriname is ook het land van de lukuman, lukufrow, medicijnman-vrouw. Van dungru passi, zwarte maggie, ossodresi, huismedicijn, voodoo.
Een paar jaar geleden heb ik ook een lukufrow bezocht. Ik was flink ziek en kreeg van vrienden het advies om deze Hindoestaanse vrouw te gaan bezoeken.  Allerlei gebeden prevelend, zwaaiend met pauwenveren en al spuwend had ze me behandeld. Ik bleek 'ogri ai' te hebben. Letterlijk is het 'boze oog' Na een paar behandelingen was ik beter. Ik slikte ook medicijnen van de dokter, dus nu is de vraag.......?
Een land ook van ceremonie, traditie. Een graf wordt niet zomaar gedolven. Eerst moet er gebeden worden, toestemming gevraagd worden aan moeder aarde. Dan wordt er ook nog wat kleingeld in het graf gegooid. Een klein offer om de eeuwige rust van de overledene te waarborgen. Als mijn vriend Apao in het bos moet poepen of plassen, biedt hij eerst zijn verontschuldigingen aan. En diezefde Apao gooit wel een leeg blik of fles gewoon op straat. Gekke Surinamers!!
Broer Harrie en zwager Marius maken het ook goed hier. Harrie (op de foto met twee blaka uma) is volgens Apao de scherpe spits, Messi, Championsleage, met zijn schatjes.
Twee keer per week halen ze vuil op bij ons in de buurt. Laatst de hele ploeg op bezoek gehad. Dringi kowru, koud drinken. Joe no habi sopi? Heb je geen sterke drank?
Srananman lobi sopi, de Surinamers houden van sopi. Die moet je altijd in huis hebben. De chauffeur begon alvast met een halve cup (plastic beker) rum. de fles ging snel rond, en het kladje dat nog over was? Heeft de chauffeur maar meegenomen. Geen probleem, a man rij moro bun, hij gaat er zelfs beter van rijden. A man lafu, hij lacht.
Wat bij god onmogelijk is, kan in Suriname
Zondag vliegen we weer terug naar Nederland. Ook goed. Dan heb ik drie maanden achter de rug welke voorbijgevlogen zijn. Suriname blijft boeiend.
 
Tan bun
Tan lafu
Groeten van onze missionaris