Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

130419-JW-PaletVarkensstal-11Deze vraag kregen 28 leerlingen van groep 7a van B.S. 't Palet voorgelegd door Harold van der Zanden. De kinderen waren vrijdagmiddag te gast op zijn varkensboerderij aan de Berg en Dalseweg 6a. Zoon Rick die ook in klas 7a zit, vond het een goed idee zijn medeleerlingen te informeren over hoe het er nu werkelijk aan toe gaat op een varkensbedrijf.

 


Positief
"De varkenshouderij in een positief daglicht stellen is wel nodig", zegt Jolanda, de moeder van Rick. Er wordt zoveel onzin over ons verteld. We hebben het lange tijd niet gedaan, maar vandaag is de hele dag gevuld met rondleidingen want vanmorgen is dochter Lora ook met haar groep 4b op bezoek geweest".

Hygiëne
Eerst kregen de leerlingen van mijnheer Bas en juffrouw Marloes uitleg over de hygiëne in de stallen. "Allemaal een wegwerp overall aan, plastic overschoenen en ook nog een pet op. Maar dat is niet alles; je handen zorgvuldig wassen en daarna ontsmetten", instrueert Jolanda overtuigend. "Normaal gaan alle bezoekers hier onder de douche, maar dat is nu niet te doen. Vandaar deze maatregelen" legt ze uit.

Inseminatie
De leerlingen voerden ook daadwerkelijk werkzaamheden uit. Zo werd een zeug geïnsemineerd via een slangetje, werden in het kraamhok lampen opgehangen om de biggetjes extra warmte te geven, kregen de varkens voer en werd zilverdust gestrooid, zodat de pas geboren biggetjes droog konden liggen. Rick demonstreerde zijn klasgenoten hoe een oormerk werd aangebracht en de staartjes van jonge biggetjes gecoupeerd omdat ze anders in hun staart gaan bijten. Ook liet hij zien hoe een big naaldloos wordt geïnjecteerd. Henri Schouten van het bedrijf Steinvoort, die deze middag toevallig aanwezig was, demonstreerde hoe een scan in zijn werk ging om te kijken of een zeug drachtig was.

Vragenlijst
Na afloop kregen de leerlingen 25 vragen voorgelegd. Het antwoord op de vraag hoeveel dagen een zeug drachtig is, idoor Harold tijdens de rondleiding al direct beantwoord met "3 maanden 3 weken en 3 dagen", stond niet letterlijk bij de antwoord mogelijkheden. Te kiezen was er uit 110, 115 dagen of 120 dagen. "Ja ja. Nu moet je nog rekenen ook," glimlachte Harold.

Zwientje tikken
Als laatste werd een spelletje "zwienetikken" gespeeld. Geblinddoekt gingen de kinderen op aanwijzingen van hun medeleerlingen op zoek naar twee biggen. Wie een biggetje het eerst aantikte was de winnaar. Een tas met documentatie materiaal, een kleurboek, diverse speeltjes en een zakcalculator ontvingen de kinderen bij het afscheid. "En wat zeggen we dan met zijn allen tegen Rick, Jolanda en Harold", vroeg mijnheer Bas aan zijn klas. "Heel, heel hartelijk bedankt en houdoe", was het gezamenlijke, eensluidende enthousiaste antwoord.

Tekst en fotografie: Jacques Worms