Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

130504-lvdv-dodenherdenking 31Vandaag, 4 mei, herdenken we de slachtoffers van oorlogsgeweld. Speciaal de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, die nu 68 jaar geleden is geëindigd. In de Willibrorduskerk in Heeswijk was een stemmige bijeenkomst met woord en zang. Het Gilde Sint Barbara uit Dinther ondersteunde de herdenkingsbijeenkomst die het thema 'Vrijheid spreek je af' met zich meedroeg. 

 

Het Oranjecomité organiseerde de bijeenkomst samen met de gemeente Bernheze, waarbij het gildekoor van het Dintherse gilde passende liederen bij het thema zong. Abt Denis Hendrikx en wethouder Ad Donkers brachten vanuit hun perspectief het thema 'Vrijheid spreek je af' onder de aandacht van de aanwezigen. 
Tonny Jacobs sprak namens het Comité Burgerslachtoffers een herdenking, waarin het leven en sterven van burgerslachtoffer Willem van Kessel van de Heisewal centraal stond. 

Na de bijeenkomst was er een stille tocht naar het Airbornemonument in de Mgr. van Oorschotstraat. De slagwerkers van Koninklijke fanfare Sint Willibrord gingen hierin voor, gevolgd door het gilde Sint Barbara uit Dinther en de aanwezigen. 
Bij het Airbornemonument waren er nog mooie woorden van voorzitter Guusje Jacobs van het Oranjecomité, werden er kransen gelegd door wethouder Donkers, het bestuur van het Oranjecomité en de nabestaanden van Willem van Kessel. 

Ter afsluiting werd The Last Post gespeeld, werd er exact om 20.00 uur twee minuten stil gehouden, bracht het gilde een vendelgroet en werd afgesloten met het Wilhelmus. Hierna ging de stoet in stilte terug naar het kerkplein van de Willibrorduskerk, om aansluitend met elkaar nog een kopje koffie te drinken.

Tekst en foto's: Lambert van der Ven