Op deze toch wel natte herfstavond waren er meer dan voldoende belangstellenden naar het kasteel gekomen. De lezing startte buiten in de vernieuwde Copijntuin, die voor deze bijzondere avond prachtig werd verlicht met fakkels en schijnwerpers.
Op de binnenplaats staat een bijzondere boom, de treur-es, die geplant is in 1890 ter nagedachtenis van jonker Louis van den Bogaerde van Terbrugge die in dat jaar was overleden. Daar begon de rondleiding die werd geleid door Lucia Albers en Annekim Copijn. Zij vertelden over het ontwerp van de tuin door Lodewijk Copijn , de historische beplanting en dan voornamelijk over de keuze van de bomen en de bloemen, maar ook over de midden-as van de tuin die op een plek ligt die je in eerste instantie daar niet zou verwachten. Zo staan aan beide kanten van het smeedijzeren hek op het einde van de middenas de vermiljoen roze klimrozen die vernoemd zijn naar de laatste barones die hier gewoond heeft: de Albertine roos.
Dr. Lucia Albers heeft een bureau voor het restaureren van historische parken en zij heeft naar aanleiding van oude tekeningen weer opnieuw de aangelegde lanen bestudeerd. Sommige lanen zijn nu niet meer herkenbaar omdat ze overwoekerd zijn door het struikgewas en de laanbomen bijna onvindbaar zijn geworden. Zij pleitte er dan ook voor om dit prachtige park rondom het kasteel weer in ere te herstellen.
Annekim Copijn is tuin en landschapsontwerper en treedt daarmee in de voetsporen van haar overgrootvader Lodewijk Copijn.
Al met al een goed verzorgde en interessante avond waarin iedereen mee terug genomen werd in de tijd van de adellijke familie.
Foto’s : Marjon van Herpen
Tekst : Ine Zonneveld