In het kader van 70 jaar bevrijding was er vanavond een formele bijeenkomst op Plein 1969 met het gildekoor, de beide gilden en de familie van de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Heeswijk en Dinther. Aansluitend was er een tocht door een verduisterde route naar het Airborne Monument, waar kransleggingen plaatsvonden. Op het Plein 1969 sloot het gilde met een vendelgroet af onder de prachtige klanken van het koor Amicanto. (Klik hier voor de foto's)
Rond 20.00 uur werd iedereen welkom geheten in de tent, die deze week op het Plein 1969 staat opgesteld. Namens het Oranjecomité heette Guusje Jacobs eenieder van harte welkom. Het geheel werd aan elkaar gepraat door hoofdman Jan Schakenraad van het Heeswijkse gilde. Joost Jansen en burgemeester Marieke Moorman namen beiden het woord en legden een nadrukkelijk verband met de ontbrekende vrede vandaag in Irak en Syrië. Ook stond de burgemeester stil bij de slachtoffers van de MH17.
Tussendoor zorgde het gildekoor met Henk Habraken en René Habraken voor passende intermezzo's. Zo werd 'Vrijheid durgeven', 'Het ritme van de vrijheid', 'Tolerantie' en 'Burgerslachtoffers' gezongen. Een passend onderdeel van het herdenkingsprogramma waren de woorden van Tonnie Jacobs, voorzitter van het comité herdenking burgerslachtoffers. Indrukwekkend was de lijst met de 26 namen en hun leeftijden van de burgerslachtoffers in HaDee, die door de voorzitter werden opgelezen.
Olaf Ketelaars en Jan Schakenraad sloten ieder met een gedicht deze herdenkingsbijeenkomst af.
Vanaf 21.00 uur ging het in een stille tocht naar het Airborne Monument in de Mgr. Van Oorschotstraat. De Balledonk was voor de gelegenheid helemaal verduisterd, het was doodstil in de straat, waar alleen de doffe dreun van de dodenmars klonk.
Bij het Airborne monument werden kransen gelegd en speelde trompettist Arian Deckers 'The Last Post'. Na een korte vendelgroet ging de stoet terug naar het Plein 1969. Onderweg zorgden de leden van Jong Nederland voor het licht in de route, zodat het thema van de bevrijdingsweek 'Van donker naar licht' ook hier mooi tot uitdrukking kwam.
Op het Plein 1969 werd uiteindelijk een vendelgroet gebracht door de twee gilden, op de klanken van het koor Amicanto. Hiermee kwam een einde aan een twee uur durend programma van herdenken en gedenken. Na afloop was er gelegenheid in de tent nog even na te praten.
Tekst en foto's: Lambert van der Ven.