Harmonie Sint Servaes heeft gisteravond in de Muziekfabriek veel lof geoogst door een heel bijzonder optreden in het kader van de bevrijdingsweek in HaDee te verzorgen. Het harmonieorkest onder leiding van Eric Swiggers en de slagwerkgroep onder leiding van Tonn van de Veerdonk lieten zich ondersteunen door het kamerkoor Mi Canto onder leiding van Enrico van Schayk en violiste Lieke Daniëls. Het werd een hele bijzondere avond die de tweehonderd aanwezigen nog lang zal heugen. (Klik hier voor de foto's)
Het concert werd op indrukwekkende wijze geopend door ere-voorzitter Gerard Barten, die de aanwezigen mee terugnam naar de herfst van 1944 en met persoonlijke ervaringen de tijdsgeest sterk neerzette. Vervolgens speelde het harmonieorkest en het kamerkoor Mi Canto zich dan weer alleen, dan weer samen door de diepdonkere periode van de oorlog heen. Met prachtige beelden van Anne Frank, gecomponeerd door orkestlid Robin van der Steijn, op een groot scherm achter de orkesten werd The Story of Anne Frank in meerdere dimensies aan het publiek gebracht. Ook Schindler's List zette de heftige episode uit onze geschiedenis in het midden van de vorige eeuw indringend neer. In beide stukken was er een hoofdrol voor gastvioliste Lieke Daniëls.
Mi Canto vertolkte tussendoor enkele liederen uit de Mauthausenliederen van Kambanellis.
Voorzitter Lambert van der Ven reeg met verbindende teksten de goedgekozen muziekstukken aaneen. Het keerpunt in het optreden werd verzorgd door de slagwerkgroep met een speciaal voor deze gelegenheid door onze eigen dirigent Tonn van de Veerdonk gecomponeerd stuk rondom de serie Band of Brothers.
In het tweede deel ging het concert op gepaste wijze vanuit het 'donker' richting het 'licht', waardoor de bedrukte sfeer uit de oorlog werd verdreven met de Song of Freedom, De Glenn Millerparade en het door het koor gezongen Temuna van Eric Whitacre. In We'll meet again beleefde het concert een fantastische apotheose, waarbij de uitverkochte zaal meezong.
Robin van de Steijn sloot het concert af met een gedicht, waarbij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog op passende wijze in de 21e eeuw werden geplaatst.
Tekst: Lambert van der Ven
Foto's: Wim van der Lubbe