Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Persfoto abt Wederom Berne abdijbierGisteravond zijn we hartelijk ontvangen in de abdij van Heeswijk door Abt Denis Hendrickx. Nu nog met een kopje koffie, maar in de toekomst kunnen we het eigen gebrouwen Abdijbier proeven, laat de Abt ons weten. De abdij heeft al heel lang een eigen drukkerij en boekenwinkel onder de naam Berne boeken. In een zoektocht naar een nieuwe bron van inkomsten wordt een oude traditie nieuw leven ingeblazen met Berne Abdijbier.


Het lekkerste bier van Nederland


In 2015 wordt namelijk een proeflokaal geopend waar men het lekkerste bier van Nederland kan proeven,’’ aldus Abt Hendrickx .’’ We gaan geen grote investeringen doen maar er zal in de Abdij  bier gebrouwen worden op kleine schaal. Het bier wordt gebrouwen naar een recept van eeuwen geleden zodat we een goed eigen product kunnen maken. Verder gaan we in de abdijwinkel likeuren, kaas, speculaas en wellicht nog andere Abdijproducten verkopen. In Nederland zal Abdij van Berne als eerste met traditioneel Norbertijnbier op de markt komen. Het past uitstekend in deze tijd want abdijbieren genieten veel belangstelling en we kunnen hiermee ook een historisch erfgoed in stand houden’.
  Voorlopig zal de productie in een gelieerde brouwerij plaatsvinden en de rijping en verkoop vanaf het abdijterrein. Mettertijd wil de abdij weer een eigen brouwerij bouwen. De verwachting is dat Berne Abdijbier in de 2e helft van 2015 zal worden geïntroduceerd.

Bier geschiedenis


In de 16e eeuw werd er in het oude Berne bij Heusden volop abdijbier gebrouwen in een brouwerij die verbonden was aan de abdij. Er was een hophof binnen de gracht van het klooster met hopkuilen. De eeuwenoude waterput bestaat nog steeds. In 1639 werd de bierproductie overgeheveld naar Heeswijk.
Op 22 augustus van dat jaar werd van twee koperen brouwketels er één gemaakt. De nieuwe koperen brouwketel woog 413 pond. Op 12 oktober 1639 betaalde de abt de metselaars die het brouwhuis metselden. Op 27 oktober werden de brouwkuipen betaald. Deze waren 16 aam en 12 aam, respectievelijk 2480 en 1868 liter aan inhoud. De mout was van binnen- en buitenlandse herkomst. Decennia lang is er geen bier meer gebrouwen en het brouwhuis is verdwenen. Nu komt een nieuwe start van deze eeuwenoude traditie.

Door: Wilma van Zoggel
Foto: Jan Gabriel fotografie en Wim van der Lubbe