Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

150316-mvh-pim van_Bommel_31_VOORKANTDe organisatie van Berne Anders wist de cardioloog Pim van Lommel naar Heeswijk toe te halen voor een lezing. Pim van Lommel is internationaal bekend geworden door zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) bij patiënten die een hartstilstand hebben overleefd. Dit onderzoek is baanbrekend en tot op heden uniek in de wereld.
 
 
Uitverkocht
Geen toeval dus dat de lezing helemaal uitverkocht was en dat er zelfs een lange rij belangstellenden geduldig stonden te wachten of er misschien nog een besproken plaats vrij zou komen. Helaas moesten de meesten toch worden teleurgesteld en huiswaarts keren. Gerard van Reisen, een van de organisatoren, was dan ook in zijn nopjes met deze ruim tweehonderd gasten.
 
Onderzoek
Nadat Pim van Lommel in 1986 een boek had gelezen met daarin twaalf verhalen van patiënten die een hartstilstand hadden overleefd,  werd zijn wetenschappelijke nieuwsgierigheid gewekt.
Twintig jaar lang heeft hij onderzoek gedaan naar BDE. Is er een begin van ons bewustzijn en is er ook een einde aan ons bewustzijn? Hoe is het voor de patiënt die een hartstilstand overleeft en wat zijn de gevolgen op langere termijn?
 
Een conclusie die getrokken mag worden is de verandering die BDE mensen ondergaan: Zij kennen geen angst meer voor de dood,  ze hebben een veranderd levensinzicht en een verhoogde intuïtieve gevoeligheid. Ondanks het positieve dat deze mensen weer terug mogen komen in het leven, ervaren zij zelf vaak een grote eenzaamheid en voelen zich langere tijd depressief.
Slechts 18% van de BDE mensen kan zich iets herinneren van dit zeer heldere bewustzijn moment.
 
BDE ervaring
Marga van Lennep Kernkamp vertelde na de pauze haar BDE ervaring, nu zo’n dertig jaar geleden. Een indrukwekkend verhaal waarin zij zichzelf heel kwetsbaar opstelde. De mensen in de zaal werden door haar verhaal diep geraakt.
 
Een bijzondere avond die veel vragen opriep zoals donordonatie, maar ook herkenning en erkenning.
Kijk voor de jaaragenda van Berne Anders op www.abdijvanberne.nl
Op 30 maart: Pelgrimstocht naar Jeruzalem
Op 20 april   : Het (a)sociale Brein door prof. Margriet Sitskoorn
 
Tekst:   Ine Zonneveld
Foto’s: Marjon van Herpen