Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

150630-wvdl-Aadal 11_VOORKANTTijdens dit project wordt er tussen Veghel en Kasteel Heeswijk een ecologische verbindingszone aangelegd. Bovendien vindt verdrogingsbestrijding plaats binnen de ecologische hoofdstructuur. Het traject wordt aangesloten op de reeds gestarte projecten.
 
 
Als we terug gaan in de geschiedenis zien we dat in 1930 de meanders uit de Aa gehaald worden.
Afgelopen maandag zijn ze begonnen met de Aa tussen de Kildonkse Molen en Kasteel Heeswijk te herinrichten.

Gijs van Schaijk van het Waterschap vertelt dat er op twee plaatsen een nieuwe meanderende arm word aangelegd, de twee oorspronkelijke armen worden gedempt. Er worden vijf poelen gegraven en er wordt op verschillende plaatsen nieuw bos en struikgewas aangelegd.

De ecoloog van het Waterschap zoekt uit hoe en wat er het beste geplant kan worden. Dat hangt vaak af van de doelsoorten die ze terug willen hebben.
 
We worden ook nog even op de archeologe Els Rondags gewezen, die zoekend over de uitgegraven stukken grond loopt. Zij vertelt ons dat er bij zo'n project altijd sprake is van een bureaustudie, wat de archeologische verwachtingen betreft. "Op deze plek wordt er vanwege Huize Ten Bogaerde en Slot Avesteijn een onderzoek vanuit de Middeleeuwen gedaan. Onze verwachting is gericht op afvaldumps uit die tijd. Als u hier meer over wilt lezen", zegt mevrouw Rondags "kijk dan eens op; www.watwaswaar.nl".
 
We hebben met beide projectleiders afgesproken dat we volgende week weer terugkomen.
 
Tekst: José van der Heijden
Foto's: Wim van der Lubbe