Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

150629-FL-archeologie aan_de_Aa_9_640x417Maandagmorgen 29 juni geeft Jan Rooymans van Raap Archeologisch Advies instructie aan medewerkers van Vissers Ploegmakers uit Erp. Dit bedrijf heeft van Waterschap Aa en Maas de opdracht gekregen om de oude meanders van de rivier te herstellen.
 
 
Dat betekent graven in het gebied en oever ten zuiden van de Aa tussen de Aabrug en de Kildonkse Molen. De instructie was heel eenvoudig. Men mag niet te diep graven en steeds de instructies van Els Rondags, de assistente van Raap, opvolgen.
 
Zij is iedere werkdag namens Raap aanwezig, waardoor er permanent overleg tussen de archeoloog en Vissers Ploegmakers mogelijk is.
 
Rooymans sprak de verwachting uit, dat er niet veel voor de dag zal komen, ondanks het feit, dat het gebied op de archeologische waardekaart als zeer belangrijk is aangemerkt. Deze hoge archeologische verwachting maakt wel, dat de kraanmachinist voorzichtig te werk moet gaan.
 
De graafmachine begint nu met de "bouwvoor" er af te halen, dat wil zeggen, de laag die door de landbouw is ontstaan. Dat neemt ongeveer een week of twee in beslag.
 
Het is niet de bedoeling dat er mensen met metaaldetectoren rond gaan lopen. Zij zullen worden weggestuurd, want Raap loopt alle lagen steeds met een detector na.
 
De leden van de Wojstap mogen wel assistentie verlenen, maar moeten dan wel een helm op een oranje of geel hesje aan.
 
Tekst en foto's: Fred Lennings