Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120415-phe-Museumboerderij__02Op de Meierijsche Museumboerderij was vandaag van alles te beleven, te zien en te proeven van d’n goeie ouwe tijd! Het graan werd gedorst en gewand en de kinderen mochten ervaren wat een grote klus de boeren van vroeger moesten verrichten om het graan te dorsen, want zij mochten zelf de dorsvlegel ter hand nemen. Een stukje verderop in de karschob konden ze het eindproduct gemaakt zien worden…een heerlijk brood dat gebakken wordt in de hout gestookte oven. De geur alleen al is een genot, de kinderen smulden dan ook van het brood en ze hoefden er nu niet eens beleg op.
En dan de spelletjes die de kinderen vroeger speelden mochten flink geoefend worden en de ouders en natuurlijk opa en oma proberen of ze het nog steeds kunnen. Dit haalde in ieder geval vele verhalen naar boven: ‘Witte gè dè nog?’’ En dat is natuurlijk ook het geval als je de boerderij binnenstapt en je even honderd jaar in de tijd terug voelt gaan. Herinneringen, maar ook onwetendheid over het leven van vroeger kun je hier ervaren.
‘De kracht van dit museum zit hem in het vertellen van verhalen’, zei de voorzitter Hans van Sleuwen. Zo hebben wij een programma ontwikkeld voor oudere ouderen ( 80+) die hier hun herinneringen weer naar boven halen en met enthousiasme gaan vertellen. Maar ook voor leerlingen van het middelbaar onderwijs die verhalen te horen krijgen uit de barre tijd van hun overgrootvader -en moeder en mogen kinderen van het basisonderwijs even in de kleren kruipen van Jet en Jan. Een en al activiteit en inzet van wel meer dan zeventig vrijwilligers om dit museum in stand te houden in de tijd van nu.
En dat dit tot een prachtige resultaat tot ver over de gemeentegrens heeft geleid, blijkt wel uit het feit dat zij in 2010( overigens samen met Kasteel Heeswijk) tot Rijks erkend Museum zijn benoemd en dat zij kortgeleden een vijfde plek hebben behaald  bij de landelijke wedstrijd ’Geschiedenis Online Prijs 2011’(www.museumboerderij.nl)
Al met al zeker een bezoek waard op deze mooie locatie in ons dorp!!!

Tekst: Ine Zonneveld
Foto's: Piet van Helvoort