Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120422-phe-Uitwisselingsconcert__16Vanochtend vond het uitwisselingsconcert plaats tussen harmonie Sint Servaes en Koninklijke fanfare Sint Willibrord. In de aula van het gymnasium Bernrode genoot het talrijk opgekomen publiek van een mooi afwisselend concert. 

Om 11.00 uur trapte de Heeswijkse 'thuisspelende' vereniging af, waarna de Dintherse muzikanten het concert om kwart voor 1 besloten.

Voorzitter Katja Brooijmans heette alle aanwezigen bij aanvang van harte welkom. In mooie verbindende woorden sprak ze met respect over de culturele verschillen tussen beide verenigingen, beide met hun eigenheid. Ook de samenwerking werd in het welkomstwoord besproken, waaronder het uitwisselen van kennis, ervaringen, maar ook muzikanten en de verbinding in het project Windkracht6. Vandaag was het tijd om weer eens muziek uit te wisselen.

De fanfare, onder leiding van haar dirigent Mari van Gils, bracht een afwisselend programma met dan weer mooie gedragen, wat bombastische nummers, even later gevolgd door vrolijke, uitnodigende fanfaremuziek. Het fanfarekorps bereidt zich voor op deelname op het concours in december 2012, waarin het haar niveau laat toetsen. Vandaag geen nummers van het aanstaande concert met Gé Reinders in de Kersouwe komende zomer en ook geen voorproefje van het Riverdance percussieoptreden van de slagwerkers eind mei op het Kasteel van Heeswijk. Maar gewoon een programma voor vandaag, wat meer dan de moeite waard was.

De Dintherse harmonie ontving bij de start van haar concert  uit handen Gerard Barten een althobo. Gerard Barten, voorzitter van de Stichting Vrienden van Servaes, refereerde bij de aanbieding van de althobo aan het belang van goede vrienden. Vrienden, die een bijdrage leveren in financiële zin, door het ondersteunen van de jeugdopleidingen en regelmatig de vereniging een nieuw instrument schenkt om haar instrumentarium op peil te houden. Hij kreeg de lachers op zijn hand met verwijzingen naar een eerder uitwisselingsconcert in 1975 en een applaus van het publiek voor zijn statement aan het adres van de plaatselijke politiek om NIET te bezuinigen op belangrijk cultureel erfgoed zoals de harmonie en de fanfare.

Hierna verzorgde harmonie Sint Servaes onder leiding van haar dirigent Eric Swiggers haar concert. In het concert nummers, die zijn ingestudeerd ter voorbereiding op de buitenlandse reis naar Oostenrijk. In het Hemelvaartsweekeinde gaat de Dintherse vereniging met haar leden en partners voor een vierdaagse reis naar Biberwier. Hier worden twee concerten verzorgd.
Daarnaast waren er nummers die worden voorbereid voor het Kerkpleinconcert, wat dit jaar op zondag 24 juni om 19.00 uur zal worden gehouden op het Dintherse kerkplein. Ladyspeaker Myrtille Timmers nodigde alle aanwezigen hier reeds voor uit.

Voorzitter Lambert van der Ven van harmonie Sint Servaes bedankte aan het einde van het concert het aanwezige publiek. De beide dirigenten kregen een leuke attentie, waarop hij besloot met de afspraak het deze keer niet meer zo lang te laten duren tot de volgende uitwisseling. Ondertussen nodigde hij eenieder uit bij de aanstaande concerten en activiteiten aanwezig te zijn, omdat beide verenigingen meer dan de moeite van het beluisteren waard zijn.
Harmonie Sint Servaes en Fanfare Sint Willibrord kijken beide terug op een goede uitwisseling. Na afloop bleven muzikanten van beide verenigingen nog een tijdje in de aula van het gymnasium om nog even met elkaar na te praten. Ook dat werd een geslaagd onderdeel van deze ochtend.

Tekst: Lambert van der Ven
Foto's: Piet van Helvoort