Het orgel in de St. Servatius kerk ondergaat een grote renovatie. Nico van Duren, erkend orgelrestaurateur uit Ravenstein, neemt gedurende 6 weken orgelpijpen, membranen, balgen en klaviertoetsen onder handen. “De laatste revisie dateert van 1941, volgens mij.
Sindsdien is er niet veel meer aan het orgel gebeurd. Het was hard nodig,” vertelt hij.
700 membranen
“Op de eerste plaats is het een grote schoonmaakbeurt. Verfresten, kaarsvet, steengruis en heel veel stof kwam ik tegen. Na 70 jaar mogen de bezem en de stofzuiger er wel eens door heen. De balgen, grote leren zakken, eigenlijk de longen van het instrument, zijn nog goed. Maar de membranen, de bedieningsklepjes, die de lucht naar de orgelpijp leiden, waren helemaal rot. Dan krijgt een pijp minder wind met als gevolg valse tonen en soms gewoon uitval van tonen. Ongeveer 700 membranen heb ik vernieuwd.
Helder en zuiver
“Vroegere orgelstemmers zijn nogal ruw met de pijpen omgegaan, vind ik persoonlijk. Ik formuleer het omzichtig om niemand voor het hoofd te stoten, maar veel pijpen zijn verbogen, er zitten deuken in en sommige zijn zelfs verdwenen. Ik heb ze uitgedeukt, opgerond, enkele pijpen gesoldeerd en weer nieuwe ingezet. Nu zullen de tonen weer helder en zuiver zijn. Ook het toetsenbord had veel speling. Het toetsbeleg is hersteld waardoor de organist weer direct contact heeft met de noot”.
Historie
Het orgel in de St. Servatius kerk stamt uit 1879. Als basis diende het Loret orgel. In die tijd een zeer fameuze orgelmaker uit Mechelen. De zware loden pijpen die het basregister bevolken zijn nog steeds de basis van het instrument. In 1941 is het grotendeels gereviseerd. De aandrijving veranderde van mechanische aandrijving naar een elektro-pneumatische aansturing. Daardoor werd het orgel lichter bespeelbaar, het bedieningsgemak vergrootte en de organist kon alle registers opentrekken.
Inwijdingsviering
Ongeveer half september zal het orgel in al zijn registers tijdens een viering te horen zijn. “De precieze datum staat nog niet vast,” vertelt Nico van Duren. Ik heb eerst nog naar een schadeklus in de kerk van Odiliapeel. Dat orgel moet voor 1 september worden opgeleverd. Anders krijgen ze hun geld niet van de verzekering.”
Tekst en foto's: Jacques Worms