
De ‘theatrale routing’ door het kasteel is een creatief product van Sabine en Rob Sleddens. Voor hun horecagasten boden zij de mogelijkheid een rondleiding door het kasteel op te nemen in het arrangement. Later werd het dit uitgebreid tot de mogelijkheid van een ‘theatrale routing’ door het kasteel. Met medewerking van acteurs van de Kersouwe werden kasteelpersonages uit het verleden tot leven gebracht.
Deze formule wordt nu gebruikt tijdens de slotmanifestatie van 2009.
Een zwierig geklede Troubadour zingt samen met zijn gasten het Lied van den Hertog Jan, ( beter bekend als ‘Hertog Jan van Brabant’). Aan de glimlach op hun gezicht te zien hebben zij er plezier in.
De baron ‘himself’ neemt ons in zijn bibliotheek mee naar de jaren vijftig van de vorige eeuw en vertelt druk doende te zijn met een stamboomonderzoek van de familie.
De barones ontvangt ons in haar salon en een dame vertelt ons in de Witte Kamer het heldenverhaal van Armida en Prins Rinaldo. Armida zo laat ons het schilderij zien was namens de satan gekomen om de Prins te doden maar,…………. in plaats van te doden werd zij verliefd op hem!
Lodewijk de XIVe die het kasteel in 1672 veroverde, logeerde een paar weken in het kasteel. Behalve de verovering heeft hij weinig spannends beleefd in en om het Kasteel Heeswijk. Hij vond het maar saai (en dat hoor je niet vaak over ons eigen kasteel!) en vertrok dus weer snel nadat, na de verovering, het vredesverdrag was getekend.
In de keuken treffen wij Marie de dienstmeid en Amice de huischef die erg trots zijn op het feit dat uitgerekend zij hier mogen werken. Zij beschikken als enigen in het Kasteel over vers water, en bedienen vanuit hun keuken de baron en barones op hun wenken. Marie de dienstmeid vertelt ook vertrouwelinge te zijn van de Barones. Helaas voor ons, zij wil niet uit de school klappen!
Ook in de Wapenzaal wordt prachtig vertelt door jonker Voordenvuist en in de ijzertoren wordt het geheim van de jonker en de juffer onthult via filmbeelden
Dus kom, kijk en luister in een van de vrije dagen die nog resten in 2009.
Noor Dohmen-Loeffen.