Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110605_gouverneurstorenDe Zomerkastelendag (landelijke kastelendag) van 12.00-17.00 uur op Kasteel Heeswijk op maandag 13 juni  2011 staat dit jaar in het teken van DE VERBEELDING. Centraal daarbij staan de Nachtwacht die zijn kamp opslaat in de binnentuin van het kasteel,  de tentoonstelling Een andere wereld, André van den Bogaerde (1787-1855), gouverneur van Noord-Brabant, die u op eigen gelegenheid kunt bezoeken en optredens door acteurs van Natuurtheater De Kersouwe.

Het belooft  dan ook een opwindende, gemoedelijke, muzikale en theatrale dag te worden met living history, verhalen en  workshops voor volwassenen en kinderen.
 
De Nachtwacht ook op Kasteel Heeswijk
Nederlands bekendste paramilitaire groep, de zeventiende-eeuwse burgerwacht van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh, slaat deze zomer zijn bivak op bij Kasteel Heeswijk. De vaste bewoners van de tuin, ongeveer twintig vooral marmeren classicistische beelden uit de achttiende eeuw, worden gerestaureerd. Dit schept ruimte voor een bijzondere logeerpartij. De monumentale beeldengroep, die Rembrandts meest bekende meesterwerk uitbeeldt, is drie maanden te gast in de binnentuin. De figuren van het beroemde schuttersstuk zijn in 3d vertaald door de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov. De meer dan tweeëntwintig levensgrote bronzen beelden werden tussen 2000 en 2005 door hem en Mikhail Dronov vervaardigd. Drie jaar lang stond de groep op het Amsterdamse Rembrandtplein, waar naar schatting een miljoen toeristen met de schutters op de foto ging. Nu dus vanaf 13 juni in Heeswijk.
Workshops schilder uw eigen Nachtwacht voor kinderen en volwassenen € 3.
 
De Kersouwe te gast op het kasteel
Deze zomer speelt theatergroep De Kersouwe het stuk ‘Bokkenrijders, de nacht in’. Volgens de verhalen die er rond gaan, waren de Bokkenrijders een bende die in de 18e eeuw de streken in Brabant en Limburg onveilig maakten. In deze onzekere en barre wereld groeien twee vrienden  uit elkaar omdat ze beiden een eigen weg kiezen.
Natuurtheater De Kersouwe gaat met dit stuk, dat perfect hier in de bossen van Heeswijk past, het toneel vullen met paarden, koetsen en veel volk. Er wordt gezongen en gedanst, gevochten en plezier gemaakt. Op 2e Pinksterdag zal dat volk zich op het kasteel presenteren en alvast wat voorproefjes geven van hetgeen u in de zomer te wachten staat.
 
Tentoonstelling Een andere wereld in het kasteel
De tentoonstelling kunt u op eigen gelegenheid bezoeken. Met tal van kunstwerken en archiefstukken, zowel uit de eigen collectie als in bruikleen, wordt de rol van André van den Bogaerde als gouverneur en kunstverzamelaar binnen de geschiedenis van Noord-Brabant inzichtelijk gemaakt. Hoogtepunten zijn alle vijftien portretten van de gouverneurs c.q. commissarissen des Konings/der Koningin in Noord-Brabant en de reconstructies van de Chinese eetkamer met zo’n zestig Chinese en Japanse porseleinen objecten van rond 1700 en het Chinese bordjesplafond dat speciaal voor deze tentoonstelling in de torenkamer is teruggebracht.
 
Brasserie Het Koetshuis
Tijdens de Zomerkastelendag  is Brasserie Het Koetshuis en het terras open om culinair, cultureel of anderszins op adem te komen. Koffie, thee en gebakjes, maar ook hapjes van de ‘kleine kaart’ worden geserveerd.
 
Entree: kinderen tot 4 jaar gratis; 4 t/m 12 jaar € 3.00; volwassenen € 6.00.
Volledige programma en routebeschrijving via www.kasteelheeswijk.nl