De Laverdonk behoorde tot en met 1994 bij de gemeente Schijndel. Bij het graven van de Zuid- Willemsvaart in 1826 werd de Laverdonk fysiek afgescheiden van Schijndel en waren de ca. 100 bewoners voor 100% op Dinther georiënteerd.
Omdat we afgescheiden werden tussen de Zuid-Willemsvaart en de Aa woonden we in een stukje niemandsland en lagen meestal aan de achterste mem als het op voorzieningen aankwam.
In 1959 kregen we pas elektriciteit en tijdens de ruilverkaveling rond 1966 kregen we pas de eerste verharde weg. Daarvoor waren de paden onbegaanbaar en vooral ‘s winters een modderpoel.
Op 1 januari 1995 is de Laverdonk door een herindeling bij de gemeente Bernheze gekomen.
Er was al jaren sprake van een ontsluitingsweg om de doorgaande weg in de kom van Heeswijk-Dinther te ontlasten. Op 6-1-2006 was er zicht op de ontsluiting ’t Retsel, wat achteraf rampzalig werd voor de Laverdonk.
Er werden ruwweg 3 varianten ingetekend, waarvan een nieuwe ontsluitingsweg de voorkeur had. De andere 2 varianten gedeeltelijk over bestaande wegen vielen snel af. Alles hing af (bleek achteraf) van de vraag hoe men kon aansluiten op de te verbreden N279 (Veghel - Den Bosch). Immers deze aansluiting zou een labyrint worden met een groot verkeersplein met een ongelijkvloerse kruising over de A50 bij Veghel. Al het verkeer van en naar Veghel zou dan plaatsvinden in de Laverdonk.
Gelukkig heeft men deze variant vanwege de hoge kosten gecanceld en komt nu een eenvoudiger ongelijkvloerse aansluiting van de ontsluitingsweg op de N279.
In 1e instantie zou de ontsluitingsweg onze toegangsweg naar Dinther kruisen en zouden we finaal afgesloten worden. Dit zou betekenen dat we een grote omweg moesten nemen langs de Kilsdonkse Molen om in Dinther te komen.
Hierop hebben we als buurt meteen bezwaar tegen gemaakt. Laverdonk in het groene beekdal zou gedeeltelijk geasfalteerd worden, waar een paar jaar geleden landbouwbedrijven het veld moesten ruimen om plaats te maken voor natuur en milieu. Bewoners Laverdonk hadden sterk te voorkeur om de ontsluitingsweg parallel langs de A50 aan te leggen. Verkeerstechnisch kon dat absoluut niet, hij zou en moest dwars door de Laverdonk komen.
Als hij dan toch door de Laverdonk zou komen, dan alleen als we een aansluiting zouden krijgen, wat uiteindelijk dus een rotonde wordt.
Feit is nu dat de Laverdonk door de ontsluitingsweg in tweeën gesplitst wordt en dat we er gratis een hoop geluid en fijnstof (ook van de N279) erbij krijgen.
Van de totaal 24 gezinnen komen er 11 te wonen in Laverdonk ‘Noord’ en 13 in Laverdonk ‘Zuid’. Ook is de kans groot dat we veel sluipverkeer richting industrieterrein de Amert in Veghel erbij krijgen op de zeer smalle landbouwweggetjes.
Er vindt ook veel recreatieverkeer plaats, nl. wandelen, fietsen, paardrijden en schoolgaande kinderen. Ook komt er steeds veel zwaarder landbouwverkeer, met machines die de hele wegbreedte nodig hebben.
Gemeente Bernheze heeft een verzoek voor bestemmingsverkeer afgewezen. De ontsluitingsweg wordt in 2015-2016 gerealiseerd, is de verwachting.
31 maart 2015
Ad Habraken
"Deze fiets heb ik vanochtend vanuit de bosjes veilig(er) bij mij in de garage gezet, fiets stond niet op slot in de buurt van de sporthal."
De eigenaar kan naar de redactie mailen; dan neemt zij contact op met de vinder.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.