Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Ingezonden

collage MFF nieuw Triskal Healing Centre uit Delft organiseert de Mystical Fantasy Fair 4, 5
en 6 september in Heeswijk-Dinther, Rukven 3.

De Mystical Fantasy Fair is een GRATIS 3 daagse Fair waarbij we een
combinatie maken van spirituele, Keltische, Middeleeuwse, Sjamanistische
activiteiten en sferen. We willen een knus en gezellig, maar vooral
bijzonder festival creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, lekker
kunnen kletsen met elkaar en waar je even kunt relaxen. Wie kennis wil
maken met oude ambachten, kan een kijkje nemen bij het Middeleeuws
kampement.
Alle drie de dagen zal er een vuur zijn dat deze drie dagen dag en nacht
brandend zal worden gehouden door speciale vuurmannen/vrouwen.

Voor wie vindt dat zijn of haar fysieke of emotionele gezondheid wel een
beetje balans kan gebruiken, kan op de Fair ook terecht voor verschillende
workshops, een healing, consult of massage waarbij je kunt ontspannen en
weer goed in je energie kunt komen. Ook kun je je aanmelden voor een hele
bijzondere zweethutceremonie en wie meer Sjamanisme wil, kan voor het
gehele weekend het bijzondere sjamaanweekend reserveren.

Tussen de workshops door kun je genieten van verschillende muziekoptredens.
Op de Fair kun je onder andere ook genieten van heerlijke vers gemaakte
koffie, verschillende soorten thee, wat lekkers erbij, pannenkoeken en
flensjes, sapjes en middeleeuws eten en drinken.
In de avonden hebben we o.a. een spectaculaire vuurspuwshow, een dansfeest
en een percussiegroep.
Ook aan de kids is gedacht, er zijn verschillende leuke activiteiten
waardoor de kids zich niet zullen vervelen.

Door al deze aspecten te combineren is er voor een ieder wat te vinden en
te doen. We hopen op deze manier een heel mooi, sfeervol en gezellig
festival te kunnen neerzetten.

Voor wie zich het hele weekend wil wentelen in de warme en bijzondere
sfeer van deze Fair, is er de mogelijkheid om te blijven kamperen op het
terrein. Dit moet je wel even reserveren van te voren.

Kijk voor meer informatie en reserveren op www.mystical-fantasy-fair.com.

We hopen jullie te mogen verwelkomen op onze Mystical Fantasy Fair.

Lieve groetjes Marianne en Monique

GRATIS ENTREE!!!!

Openingstijden:
Vrijdag 10.00 - 21.00 uur
Zaterdag 10.00 - 21.00 uur
Zondag 10.00 - 18.00 uur

Adres:
Rukven 3
Heeswijk Dinther

Contactpersoon/organisatie:
Marianne +31630330429
Monique +31623373090

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.mystical-fantasy-fair.com
www.facebook.com/MysticalFF
www.triskal.nl

Lees meer: Mystical Fantasy Fair 2015

IMG 8530Corrie van der Heijden stuurde ons deze foto van eiland Snaefellsnes in IJsland.

 

1. Marjo van Kreij r foto Mignon van den WittenboerLeden van Vogelwerkgroep Oss hebben gistermorgen in samenwerking met Vogelwacht Uden twee jonge boomvalken van een wisse dood gered. Door de storm van ruim een week geleden was een koppeltje boomvalken in de problemen geraakt. Het nest met daarin de roofvogels, is waarschijnlijk door de harde wind instabiel geworden waardoor de drie jonge valkjes voortijdig uit het nest zijn gevallen. Marjo van Kreij, van Vogelwerkgroep Oss, heeft direct de hulp van de collega’s uit Uden ingeroepen. Door middel van het aanbrengen van een kunstnest zijn de jonge boomvalken weer herenigd met hun ouders.                   

De foto's zijn van onze dorpsgenote Mignon van den Wittenboer.

2. Ad Bekkers zet boomvalken in nest foto Mignon van den Wittenboer‘Twee jonge boomvalken overgeplaatst in kunstnest’

 “Tijdens een rondje door de polder, tussen Lith en Maren-Kessel ontdekte ik een jonge Boomvalk langs de weg. Het was voor mij direct duidelijk dat deze voortijdig uit het nest was gevallen. Het jong was zo’n zes weken oud, maar zijn meestal pas na tien weken vliegvlug”, vertelt een geschrokken Marjo van Kreij. “Nadat we de hulp van een ander lid van de vogelwerkgroep, Otto Kwak,  hadden ingeroepen bleek dat er nog een tweede jong aanwezig was. De derde was helaas 3. Boomvalken in kunstnest foto Mignon van den Wittenboerdoodgereden”. Om geen tijd te verliezen, de jongen moeten immers worden gevoerd, werd de hulp van Vogelwacht Uden ingeroepen. In de tussentijd werden de jonge valken thuis door Otto bijgevoerd. Roofvogelspecialist Ad Bekkers heeft toen samen met zijn vrouw Mignon van den Wittenboer een kunstnest gemaakt. Mignon vertelt: “Van de bodem van een oude aardappelmand hebben we snel een kunstnest gemaakt met daaromheen groene takken voor de camouflage”. Het nest is vervolgens in een mik van een boom geplaatst waarna de twee jonge vogels zijn teruggeplaatst. Direct kwam een van de ouders al kekkerend langs vliegen. We controleren de komende dagen nog of de oudervogels het nieuwe nest accepteren en de jongen blijven voeren. Volgens Marjo van Kreij moeten de jonge vogels nog zo’n tien dagen worden bijgevoerd voordat ze het nest definitief verlaten.

4. Boomvalk verorbert Libel foto Marc GottenbosSnelle roofvogel

De boomvalk is een kleine, snelle roofvogel die jaagt op grote insecten met name libellen en sprinkhanen. Deze worden in de vlucht gevangen en verorberd. Ook zwaluwen, vinken en spreeuwen worden door deze behendige vliegers zo uit de lucht geplukt. De boomvalk is in Nederland een schaarse broedvogel. Het aantal boomvalken neemt al tientallen jaren gestaag af. De boomvalk broedt erg laat - in de maanden juni en juli - waarna ze in september weer naar Afrika vertrekken om daar te overwinteren. Voor meer informatie kijk op www.vwgoss.nl of www.vogelwachtuden.nl.

IMG-20150627-WA0000De slagwerkgroep van de Koninklijke Fanfare St.Willibrord mag 2015 inmiddels wel een Koninklijk jaar gaan noemen. Nadat eerder dit jaar Heeswijkse slagwerkers Bernheze en Noord-Brabant al veroverden, hebben ze nu in het Limburgse Heel opnieuw prijzen binnengehaald.

Tijdens het NK voor solisten en kleine ensembles Slagwerk en Multi Percussie zijn meerdere slagwerkers Nederlands kampioen geworden.

Bram van den Berg, Diego van Driel, Willem van Empel en Tjeu Dortmans zijn Nederlands kampioen multi percussie in de 5e Divisie geworden.

maartjeMaartje van Zutphen werd Nederlands kampioen snaredrum 1e divisie en Tom van Zutphen behaalde een knappe 3e plaats.

Ook dichter bij huis werden prijzen binnengehaald. In Tilburg slaagden vijf leden voor hun muziekexamen: Tjeerd Krikhaar, Anja de Visser, Kyra van den Berg en Nina Schouten voor het A-examen en Jan van Oorschot voor het C-examen.

Tekst en foto's: Jos Nijssen

150619-pk-Asbest-01Het dak van de soos I Meet is helemaal gerestaureerd en in het verlengde daarvan het dak van de heemkundekring De Wojstap. Er was wel een probleem: er zat nog asbest onder de dakpannen. Na een tijdelijk afdekken van het dak is alles goed gerestaureerd en dus geïsoleerd.
 
 
Dit was voor alle huurders van groot belang omdat het door die slechte isolatie in de zomer zeer warm was, en in de winter heel erg koud. 
 
Het hele gebouw heeft de navolgende geschiedenis: in 1901 werden de eerste twee klaslokalen voor de meisjesschool Maria Goretti, waarin nu de jongerensoos I Meet zit. In 1906 vond de eerste uitbreiding plaats met een derde lokaal en daarna was er in 1956 nog een derde uitbreiding.
 
Tekst: Peter Kriele en Jan Burger
Foto's: Peter Kriele

 
perkplantenAanstaande zaterdag,23 mei van 11.00 tot uiterlijk 17.00 uur, is het weer perkplantenactie voor Stichting ALS. Vorige week is er al veel verkocht, maar er is nog volop keus. Diverse soorten en kleuren. Onder andere petunia,verbena, vlijtige liesjes, lobelia, felicia, bacopa, astericus en plectrantus. Maar denk er aan, op is ook echt op, dus kom op tijd.Het  grootste assortiment is verkrijgbaar aan de Laverdonk 4b. Maar daarnaast zijn er ook verkooppunten op de Hommelse hoeve 2 en op de hoek  Nobisweg en Steen en Stokstraat.
 
4 plantjes voor €5,00
9 plantjes voor €10,00
 

kuipers kip'Passie voor Kip' aan Carlo en Trees van de Bilt. Tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid op 20 mei bij de Venco Campus in Eersel, heeft Marcel Kuijpers het eerste exemplaar van het kookboek 'Passie voor Kip' overhandigd aan Carlo en Trees van de Bilt. Het is een kookboek met recepten en verhalen over het houden van kip, samengesteld door de familie Kuijpers en vrienden. De opbrengst van het boek komt geheel ten goede aan de Stichting Medisch Werk Mumbai, die basisgezondheidszorg faciliteert met speciale aandacht voor Aids en TBC op het platteland van India en de slums van grote steden.

Recepten en verhalen over het houden van kip

De familie Kuijpers houdt niet alleen veel kippen, zij geniet er ook van aan tafel. Regelmatig wordt er een nieuw recept geprobeerd en uitgewisseld. In het boek staan een aantal van deze kookideeën die binnen de familie regelmatig op tafel komen. Daarnaast staan er korte verhaaltjes en anekdotes in, die passen bij het betreffende recept of bij degene die het heeft aangeleverd voor het boek. Bovendien staat er informatie in over het bedrijf en hoe ze met dieren omgaan.

Marcel Kuijpers: "Het boek heeft zichzelf geschreven, is de afgelopen weken organisch ontstaan: elke dag kwam er een idee bij! In het kookboek komt alles samen: wie we zijn, wat onze visie is en hoe we die in de praktijk brengen. We vinden het belangrijk om op duurzame wijze te produceren. Daarbij kiezen we voor de beste balans tussen mens, dier en omgeving. Het is onze missie om betaalbaar eten te produceren voor gewone mensen. Kortom: lekker eten voor iedereen! Bovendien bieden we de mogelijkheid om deel nemen aan het boek: bij een afname van minimaal 50 exemplaren kunnen bedrijven hun eigen verhaal en recept toevoegen. Daarmee hebben zij een mooi geschenk voor bezoekers, vrienden, klanten of personeel en ons verhaal wordt door meer mensen gelezen".

Cheque voor Stichting Medisch Werk Mumbai

Eén van de verhalen in het boek gaat over India, waar Marcel Kuijpers op reis was met een gezelschap van Wageningen Universiteit om de Indiase pluimveesector in beeld te brengen. Zo ontstond het idee om een goed doel te verbinden aan het boek: de Stichting Medisch Werk Mumbai. De opbrengst van het boek komt geheel ten goede aan deze stichting, die is opgericht door Carlo en Trees van de Bilt uit Heeswijk-Dinther. Marcel Kuijpers: "Het is geweldig hoe het kookboek de afgelopen weken is ontvangen. Intussen zijn er meer dan 1.500 boeken besteld en ben ik bijzonder blij dat we vandaag naast het eerste exemplaar van het boek, een cheque van maar liefst € 8.250,- kunnen overhandigen." Het boek is te zien via www.kipenklaar.nl/recepten 

Carlo van de Bilt: " Met plezier neem ik het eerste exemplaar in ontvangst! We vinden het bijzonder dat de familie Kuijpers erin is geslaagd om in korte tijd hun vrienden en relaties te interesseren voor een bestelling. En we zijn enorm verrast dat we meteen al een cheque overhandigd krijgen. De opbrengst van het boek willen we gebruiken voor de ondersteuning van het Theresa Health Care Centre in Gulbarga-Jewargi waar we een revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen hebben gerealiseerd." Voor meer informatie: www.stichtingmumbai.nl

Kuipers kip_2 geldbedrag

150401-WvdL-AdHabraken-IngezondenDe Laverdonk behoorde tot en met 1994 bij de gemeente Schijndel. Bij het graven van de Zuid- Willemsvaart in 1826 werd de Laverdonk fysiek afgescheiden van Schijndel en waren de ca. 100 bewoners voor 100% op Dinther georiënteerd.

Omdat we afgescheiden werden tussen de Zuid-Willemsvaart en de Aa woonden we in een stukje niemandsland en lagen meestal aan de achterste mem als het op voorzieningen aankwam.

In 1959 kregen we pas elektriciteit en tijdens de ruilverkaveling rond 1966 kregen we pas de eerste verharde weg. Daarvoor waren de paden onbegaanbaar en vooral ‘s winters een modderpoel.

Op 1 januari 1995 is de Laverdonk door een herindeling bij de gemeente Bernheze gekomen.

Er was al jaren sprake van een ontsluitingsweg om de doorgaande weg in de kom van Heeswijk-Dinther te ontlasten.  Op 6-1-2006 was er zicht op de ontsluiting ’t Retsel, wat achteraf rampzalig werd voor de Laverdonk.

Er werden ruwweg 3 varianten ingetekend, waarvan een nieuwe ontsluitingsweg de voorkeur had. De andere 2 varianten gedeeltelijk over bestaande wegen vielen snel af. Alles hing af (bleek achteraf)   van de vraag hoe men kon aansluiten op de te verbreden N279 (Veghel - Den Bosch). Immers deze aansluiting zou een labyrint worden met een groot verkeersplein met een ongelijkvloerse kruising over de A50 bij Veghel. Al het verkeer van en naar Veghel zou dan plaatsvinden in de Laverdonk.

Gelukkig heeft men deze variant vanwege de hoge kosten gecanceld en komt nu een eenvoudiger ongelijkvloerse aansluiting van de ontsluitingsweg op de N279.

In 1e instantie zou de ontsluitingsweg onze toegangsweg naar Dinther kruisen en zouden we finaal afgesloten worden. Dit zou betekenen dat we een grote omweg moesten nemen langs de Kilsdonkse Molen om in Dinther te komen.

Hierop hebben we als buurt meteen bezwaar tegen gemaakt. Laverdonk in het groene beekdal zou gedeeltelijk geasfalteerd worden, waar een paar jaar geleden landbouwbedrijven het veld moesten ruimen om plaats te maken voor natuur en milieu. Bewoners Laverdonk hadden sterk te voorkeur om de ontsluitingsweg parallel langs de A50 aan te leggen. Verkeerstechnisch kon dat absoluut niet, hij zou en moest dwars door de Laverdonk komen.

Als hij dan toch door de Laverdonk zou komen, dan alleen als we een aansluiting zouden krijgen, wat uiteindelijk dus een rotonde wordt.

Feit is nu dat de Laverdonk door de ontsluitingsweg in tweeën gesplitst wordt en dat we er gratis een hoop geluid en fijnstof (ook van de N279) erbij krijgen.

Van de totaal 24 gezinnen komen er 11 te wonen in Laverdonk ‘Noord’ en 13 in Laverdonk ‘Zuid’. Ook is de kans groot dat we veel sluipverkeer richting industrieterrein de Amert in Veghel erbij krijgen op de zeer smalle landbouwweggetjes.

Er vindt ook veel recreatieverkeer plaats, nl. wandelen, fietsen, paardrijden en schoolgaande kinderen. Ook komt er steeds veel zwaarder landbouwverkeer, met machines die de hele wegbreedte nodig hebben.

Gemeente Bernheze heeft een verzoek voor bestemmingsverkeer afgewezen. De ontsluitingsweg wordt in 2015-2016 gerealiseerd, is de verwachting.

31 maart 2015

Ad Habraken

Fiets gevonden copy"Deze fiets heb ik vanochtend vanuit de bosjes veilig(er) bij mij in de garage gezet, fiets stond niet op slot in de buurt van de sporthal."

De eigenaar kan naar de redactie mailen; dan neemt zij contact op met de vinder.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

141228-josnijssen 05Gisteren riepen we u op om uw winterfoto's in te zenden. Hierbij de eerste serie die zijn ingezonden. We verwachten er de komende dagen nog meer. Inzendingen zijn van harte welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Alvast bedankt. (klik hier voor de foto's)

De redactie.

141109 Samenvoeging_Meierijstad_HDLVDeze week is bekend geworden dat Meierijstad de naam wordt voor de samenvoeging van Schijndel, Veghel en St Oedenrode. In een persbericht stond o.m.: “de naam is toekomst bestendig, andere gemeenten kunnen zich erbij aansluiten”. In d’n HaDeejer schrijft Henk Habraken in zijn column steeds dat Heesch bij Oss moet komen.

Lees meer: De oplossing?