Schone waterlopen zijn van levensbelang voor een goed functionerend watersysteem en een gezonde natuur, voor nu én in de toekomst. Daarom baggert waterschap Aa en Maas in november vijf waterlopen in haar beheergebied. Het gaat om de volgende trajecten.
De Donkervoortscheloop wordt over een afstand van 6,2 geschoond tussen de Sonseweg in Lieshout en de Lagedijk in Beek en Donk.
- Tussen het Verdipad en de Brusselsteeg wordt de Schijndelse Loop in Schijndel over 7,5 km schoongemaakt.
- De Kleine Wetering wordt over een traject van 6,5 kilometer opgeschoond. Het werk start aan de Weerscheut in de gemeente Maasdonk en eindigt bij het Torenstraatje in de gemeente Sint-Michielsgestel.
- Ook de Zijpsche Molenloop wordt aangepakt. Vanaf de Landmeerscheloop tot aan het Rietven in Boekel wordt over een lengte van 7 km gebaggerd.
- De Leijgraaf tussen Vorstenbosch en Middelrode wordt opgeschoond. Het te baggeren traject is ca. 9,5 kilometer lang.
De verwachting is dat 35.600 m3 baggerslib vrijkomt. Een deel van de specie wordt hergebruikt om de oevers langs deze waterlopen te herstellen. Een ander deel wordt afgevoerd naar een verwerker of over het aangrenzende land verspreid. De werkzaamheden duren naar verwachting twee maanden.
Noodzaak
Voldoende en schoon water zijn van groot belang voor mens, plant en dier. Het baggeren van de waterbodem is hierbij noodzakelijk. Op de bodem van een waterloop vormt zich een laag baggerslib. Deze bestaat voornamelijk uit dood plantmateriaal en zwevende gronddeeltjes, zoals zand of klei, die neerslaan. Deze baggerlaag groeit elk jaar zo’n 1 á 2 centimeter. Op een gegeven moment is de laag zo dik, dat de doorstroming van het oppervlaktewater onvoldoende is. Hierdoor wordt de aanvoer van water in droge perioden bemoeilijkt of kan het water niet snel genoeg afgevoerd worden in natte perioden. Daarnaast vormen de plantenresten in het baggerslib een bron van voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Hierdoor kan bijvoorbeeld blauwalg bij warm weer explosief groeien. Naast voedingsstoffen worden ook eventuele verontreinigingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, opgenomen in de baggerlaag.
Het uitbaggeren van waterlopen en het op orde brengen van oevers is regulier waterschapswerk. Waterschap Aa en Maas heeft een cyclisch onderhoudsplan. Dit houdt in dat per waterloop wordt aangegeven om de hoeveel jaar er gebaggerd wordt.
Aanpak en planning
Voorafgaand aan de werkzaamheden is een waterbodemonderzoek gehouden om de kwaliteit van het baggerslib te onderzoeken. De werkzamepriode valt buiten het broedseizoen en hiermee wordt voldaan aan de eisen die de Flora- en Faunawet stelt. Daarnaast wordt rekening gehouden met de weersomstandigheden. Bij vorst bestaat de kans dat de werkzaamheden opgeschort moeten worden.
De bagger wordt hoofdzakelijk met een kraan verwijderd en op de kant gezet. De aannemer levert maatwerk op plaatsen die minder goed toegankelijk zijn voor groot materieel. In overleg met de aanliggende eigenaren zijn afspraken gemaakt over het gebruik van een strook grond langs de watergang. De planning komt zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen om pas na het oogsten van de aanwezige gewassen te starten met uitvoering.
Volgens de voorziene aanpak zullen er voor de werkzaamheden geen wegen worden afgezet. De overlast voor het verkeer in de directe omgeving van het werk wordt tot een minimum beperkt.