Schouw ter voorkoming van wateroverlast!
De schouw is één van de belangrijkste kerntaken van het waterschap. Jaarlijks controleren medewerkers van het schap vanaf 15 november waterlopen op de onderhoudstoestand (juiste profiel, aanwezigheid van obstakels en begroeiing, doorstroming in ‘duikers’). Bestuurslid Francien van de Ven van Aa en Maas: “Deze controle is noodzakelijk om een goede waterafvoer in de winter te garanderen. Er valt meer neerslag en we kunnen te maken hebben met smeltwater. Dit moet snel worden afgevoerd. Door samen te werken aan goed waterbeheer voorkomen we wateroverlast en schade.”
Goede waterafvoer een must voor ‘droge voeten’
Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor de watersystemen, de waterstanden en de waterafvoer van oppervlaktewater. Om voldoende waterafvoer te garanderen, moeten waterlopen in een goede staat en goed onderhouden zijn. Aa en Maas controleert daarom elk jaar ongeveer 1660 kilometer particuliere perceel- en bermsloten. In waterschapstaal de ‘schouw’. De schouw begint vanaf 15 november. Dan zijn de meeste gewassen van het land en moet de natste periode nog aanbreken. Aa en Maas heeft zelf ongeveer 2800 km waterlopen in eigen beheer en onderhoud. De particuliere sloten zijn daarmee verbonden. Het watersysteem moet vooral in periodes met veel neerslag het overtollige water goed kunnen afvoeren. Het is daarom belangrijk dat het profiel van de sloot goed is en dat begroeiing en obstakels verwijderd zijn.
Onderhoud niet op orde. En dan?
Volgens de Keur waterschap Aa en Maas (wettelijk kader, www.aaenmaas.nl/keur) is de aangrenzende eigenaar altijd verplicht de sloten aan zijn zijde tot op een halve breedte te onderhouden. Het kan zijn dat uw gemeente in het verleden ook uw zijde van de schouwsloot maaide. Ga er niet zomaar vanuit dat de gemeente dit altijd doet! U bent zelf verantwoordelijk voor uw kant van de sloot.
Als het waterschap nalatig onderhoud constateert, wordt de eigenaar verplicht binnen 14 dagen het onderhoud uit te voeren. Gebeurt dit niet, dan wordt er nogmaals een hersteltermijn van 7 dagen gegeven. Voldoet de sloot dan nog niet, dan laat het waterschap het onderhoud uitvoeren op kosten van de eigenaar. Ook de bijkomende administratieve kosten moeten betaald worden. Daarnaast schrijft het waterschap een Bestuurlijke Strafbeschikking uit. Sinds 1 mei 2012 maakt de Bestuurlijke Strafbeschikking het mogelijk eenvoudige strafbare feiten, zonder tussenkomst van de strafrechter, direct af te doen met een strafrechtelijke boete die gelijk geïnd wordt. De hoogte van de boete bedraagt € 100,- per watergang voor een particulier en € 300,- per watergang voor een bedrijf. Het uitschrijven van deze boete is anders dan voorgaande jaren. Nu wordt ieder jaar opnieuw uw situatie bekeken en wordt bij een eerste tekortkoming niet direct proces-verbaal opgemaakt. Het waterschap blijft de mogelijkheid tot het opmaken van een proces-verbaal houden voor notoire overtreders.
Francien van de Ven: “De praktijk wijst uit dat door het merendeel van de betrokkenen prima wordt meegewerkt aan de gewenste onderhoudsstaat van de waterlopen. Zo werken eigenaren en het waterschap samen aan een goed werkend en veilig watersysteem. Voor nu én in de toekomst.”