In de winterperiode kan het soms verraderlijk glad zijn op de wegen door sneeuw en ijzel. De gemeente heeft een gladheid-bestrijdingsplan, waarin staat hoe zij straten en wegen begaanbaar houdt. In geval van sneeuw en ijzel neemt zij maatregelen voor
doorgaande en belangrijke wegen, bijvoorbeeld door het strooien van zout.
Het is voor een gemeente niet mogelijk om alle wegen ijs- of sneeuwvrij te houden.
Niet alleen de gemeente is actief met strooien in de winterperiode. Het rijk is verantwoordelijk voor de ladheidbestrijding van de snelwegen en de rijkswegen.
De provincie is verantwoordelijk voor de gladheidbestrijding van de provinciale wegen.
De gemeente is verantwoordelijk voor de gladheidbestrijding van de overige wegen en fietspaden in de eigen gemeente. Er wordt gewerkt met zeven strooiroutes.
Hierbij maken we onderscheid in twee categorieën wegen:
- categorie A-hoofdwegen, verbindingswegen tussen kernen en de busroutes;
- categorie B-wijkontsluitingswegen en doorgaande wegen in de wijken (inclusief fietsroutes)
De doorgaande straten en fietspaden hebben prioriteit. De strooiroutes in de kernen zijn zo gekozen dat ze binnen 300 meter van de straten liggen waar niet gestrooid wordt. Voor de weggebruiker/inwoner in de bebouwde kom betekent dit dus dat u altijd binnen 300 meter van uw woning via een gestrooide route uw weg kunt vervolgen.
In het buitengebied kan de afstand van de woning naar een gestrooide route meer dan 300 meter zijn. Er zijn plattegronden en stratenlijsten beschikbaar waar de gemeente precies strooit.
Ondanks alle inspanningen kan het voorkomen dat de weg glad is. Bij temperaturen onder -5 graden celsius werkt het zout namelijk niet optimaal. Ook wanneer het heeft gesneeuwd en er weinig verkeer op de weg is heeft gladheidbestrijding geen effect. Doordat er geen verkeer op de weg rijdt kan het zout zich niet mengen met
sneeuw- en ijsresten.
Openbare gebouwen
De gemeente stelt bij gladheid kleine hoeveelheden strooizout beschikbaar voor haar openbare gebouwen. We denken dan bijvoorbeeld aan culturele centra en sporthallen. De beheerders kunnen zout bestellen via het klantcontactcentrum, telefoon (0412) 45 88 88 en dit wordt dan zo spoedig mogelijk bezorgd.
Eigen verantwoordelijkheid
Het sneeuw- en ijsvrij houden van stoepen is de eigen verantwoordelijkheid van elke bewoner. De eigenaar of ver(huurder) van een perceel wordt geacht de toegang tot zijn perceel zo veilig en toegankelijk mogelijk
te houden.
Het is verder verboden om bij vorst of dreigende vorst, water op de weg te gooien, ofwel opzettelijk de weg glad te maken.
Ouderenbeleid
De gemeente wil met betrekking tot de woonomgeving van ouderen een ruimer beleid voeren en meer maatwerk leveren.
Daarvoor zijn de KBO’s in alle kernen benaderd. Zij zullen zo mogelijk met een aantal vrijwilligers ervoor zorgen dat de stoepen schoongemaakt worden, daar waar veel ouderen wonen die dat zelf niet meer kunnen.
Ook kunnen zij een rol krijgen bij het sneeuwvrij maken van de omgeving van gemeenschapshuizen e.d.
De KBO benoemt contactpersonen waarmee de ouderen contact kunnen opnemen. De gemeente bezorgt dan het zout bij de contactpersonen.
De volgende KBO’s kunt u indien nodig benaderen:
*KBO Dinther
Contactpersoon: mevr. A. v.d. Broek (0413) 29 63 19
- Levering zout gemeenschapshuis CC Servaes, plein en kerk.
Contactpersoon de heer M. van Genugten (0413) 29 46 49
- Levering zout Hertog Janstraat, Emmastraat en Donkerendijk
Contactpersoon Femke Prins (Vivaan) (0413) 36 73 09
*KBO Heeswijk
Contactpersoon: de heer Van C.Verberk (0413) 29 19 27
- Levering zout aan Cultureel centrum
Bernhove
De heer Van C. Verberk (0413) 29 19 27
*KBO Loosbroek
Contactpersoon: de heer Langens (0413) 22
96 32
- Leveren zout hoek Molenhoeve
Contactpersoon: de heer A. van de Velden (0413) 22 98 43
- Levering zout gemeenschapshuis De Wis
Contactpersoon (0413) 22 96 11
- Strooien ingang kerk
Contactpersoon de heer A. van Santvoort (0413) 22 93 45
Vivaan/Rigom
Bent u zelf niet in staat om uw stoep of oprit sneeuwvrij te maken en is er niemand in uw omgeving waar u een beroep op kunt doen en ook de KBO’s kunnen u niet helpen, dan heeft de gemeente Bernheze, in samenwerking met de ouderenbonden en welzijnsorganisaties Rigom en Vivaan een oplossing.
Inwoners van Heeswijk-Dinther en Loosbroek kunnen elke werkdag tussen 9.00 en 13.00 uur naar Vivaan, ouderenwerk, bellen, telefoon (0413) 36 73 09, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
De telefoondienst benadert de vrijwilligers met de hulpvraag. Deze dienst is gratis.
Tekort aan strooizout
Bij extreme en lange sneeuwval kan het voorkomen dat er een tekort aan strooizout is. Als de zoutleveranciers niet aan de vraag van het rijk, de provincies en de gemeenten kunnen voldoen, moeten de gemeenten noodgedwongen het strooien beperken. In overleg met de omliggende gemeenten proberen we dit probleem dan op te lossen.
Tot er een oplossing is concentreren we ons op het strooien van de hoofdontsluitingswegen (A-routes), calamiteitenroutes, fietspaden en de bus- en schoolroutes. Hierbij maken we gebruik van een mengsel van zout en zand.
Wij adviseren u extra voorzichtig te blijven tijdens winterse omstandigheden. Ook verzoeken we u om het trottoir bij uw eigen woning zoveel mogelijk sneeuwvrij en begaanbaar te houden.
We hopen dat u als bewoner begrip kunt opbrengen dat door diverse omstandigheden niet alle straten ijsvrij kunnen worden gemaakt.
We willen met dit strooibeleid de weggebruikers zoveel mogelijk beschermen, maar ook het milieu en het kostenaspect zijn van belang. Met dit beleid zijn wij van mening dat er een goed evenwicht is tussen alle hiervoor genoemde belangen.