Bij sneeuw en ijzel neemt de gemeente maatregelen om de wegen begaanbaar te houden.
Deze maatregelen staan in het gladheidsbestrijdings-plan.
We werken met zeven strooiroutes. Hierbij maken we onderscheid in twee categorieën wegen:
- categorie A-hoofdwegen, verbindingswegen tussen kernen en de busroutes;
- categorie B-wijk ontsluitingswegen en doorgaande wegen in de wijken (inclusief fietsroutes)
De doorgaande straten en fietspaden hebben prioriteit. De strooiroutes in de kernen zijn zo gekozen dat ze binnen 300 meter van de straten liggen waar niet gestrooid wordt. Voor de weggebruiker/inwoner in de bebouwde kom betekent dit dus dat u altijd binnen 300 meter van uw woning via een gestrooide route uw weg kunt vervolgen.
In het buitengebied kan de afstand van de woning naar een gestrooide route meer dan 300 meter zijn. Op www.bernheze.org vindt u informatie over de locaties waar de gemeene strooit.
Ondanks alle inspanningen kan het voorkomen dat de weg glad is. Bij temperaturen onder -5 graden werkt het zout
namelijk niet optimaal. Ook wanneer het heeft gesneeuwd en er weinig verkeer op de weg is heeft gladheidbestrijding geen effect. Doordat er geen verkeer op de weg rijdt, kan het zout zich niet mengen met sneeuw- en ijsresten.
Openbare gebouwen
De gemeente stelt bij gladheid kleine hoeveelheden strooizout beschikbaar voor haar openbare gebouwen. We denken
dan bijvoorbeeld aan culturele centra en sporthallen. De beheerders kunnen zout bestellen via het Klantcontactcentrum, telefoon (0412) 45 88 88. Dit wordt dan zo spoedig mogelijk bezorgd.
Eigen verantwoordelijkheid
Het sneeuw- en ijsvrij houden van stoepen is de eigen verantwoordelijkheid van elke bewoner. De eigenaar of ver(huurder) van een perceel wordt geacht de toegang tot zijn perceel zo veilig en toegankelijk mogelijk te houden.
Ouderen
De gemeente wil voor de woonomgeving van ouderen een ruimer beleid voeren en meer maatwerk leveren. Daarvoor zijn de KBO’s in alle kernen benaderd. Zij zullen zo mogelijk met een aantal vrijwilligers ervoor zorgen dat de stoepen schoongemaakt worden, daar waar veel ouderen wonen die dat zelf niet meer kunnen. Ook kunnen zij een rol krijgen bij het sneeuwvrij maken van de omgeving van gemeenschapshuizen e.d. De KBO benoemt contactpersonen
waarmee de ouderen contact kunnen opnemen. De gemeente bezorgt dan het zout bij de contactpersonen.
Op www.bernheze.org vindt u een lijst met KBO’s en contactpersonen.