Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20130206WaterzuiveringLagere tarieven voor afvalwater door regionale samenwerking

De prognose voor een gemiddeld tarief voor afvalwater in 2020 lag twee jaar geleden nog op € 408 per jaar voor een huishouden in acht gemeenten van de regio Noordoost Brabant. Die prognose is gedaald naar € 344 per jaar, ofwel nog geen euro per huishouden per dag. Dit lagere tarief wordt bereikt door samenwerking tussen de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Maasdonk, Oss, Schijndel, Uden, Veghel en het waterschap Aa en Maas in de verwerking van afvalwater.

Riolering en waterzuivering

De acht gemeenten zorgen voor de inzameling van afvalwater via het riool; het waterschap Aa en Maas zuivert het afvalwater. Daar betalen bewoners rioolheffing voor aan de gemeente en zuiveringsheffing aan het waterschap. Samenwerking tussen gemeente en waterschap heeft als belangrijkste doel de kostenstijging van inzameling en zuivering van afvalwater te beperken. De nieuwe prognose voor 2020 geeft aan dat dit gaat lukken. Het gemiddelde tarief van € 344 is het tarief voor de zuiveringsheffing ( € 141) vermeerderd met het gemiddelde tarief rioolheffing (€ 203) van de acht gemeenten. In de tarieven voor rioolheffing per gemeente zitten verschillen.

Kwaliteit beter

Minder verhoging van de tarieven is niet de enige winst: samenwerking levert ook betere kwaliteit van riolering en waterzuivering op.