Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernheze35 Gemeenten en de 3 waterschappen in Midden- en Noordoost-Brabant gaan in een netwerkorganisatie nog intensiever met elkaar samenwerken in een duurzame en innovatieve afvalwaterketen. In het Bestuurscentrum van de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben zij dit vastgelegd in samenwerkingsovereenkomsten.

 

Waterschappen die groen gas uit het zuiveringsproces halen en dat vervolgens leveren aan bedrijven. Maar ook het ter plekke terugwinnen van andere grondstoffen zoals fosfaat en cellulose. Het aanbieden van minder regenwater door de gemeente ’s-Hertogenbosch aan de rioolwaterzuivering waardoor er minder water gezuiverd hoeft te worden (uitsparing van een nabezinktank van € 2,5 miljoen). Enkele voorbeelden die laten zien dat samenwerking tussen gemeenten en waterschappen loont!

 

”We willen een besparing op de toekomstige kosten voor de verwerking van afvalwater en een betere kwaliteit van riolering en waterzuivering. Oftewel samen kansen creëren in de waterketen,” zei de Bossche wethouder en gastheer Ruud Schouten in zijn welkomstwoord.
“Samenwerking in de waterketen betekent: een aanpak gericht op Kosten, Kwetsbaarheid en Kwaliteit”, zegt Ina Adema, burgemeester van Veghel en voorzitter van de bestuurlijke commissie Water van de VNG. ‘Landelijk kan men de juiste voorbeelden laten zien. Maar het échte werk gebeurt in de regio. Daar zijn de kosten te besparen en verbindingen te leggen. Alleen daar kan men de juiste keuzes maken op het gebied van samenwerking, afstemmen van investeringen, werkprocessen en plannen.’ Dat beamen zowel gemeenten als waterschappen.

Samenwerking is sleutel tot succes!

De urgentie tot samenwerking is groot. Maar de overheid kan dit niet alleen. Bedrijfsleven en wetenschap zijn hard nodig om de ambities waar te maken. “We gaan dingen veel meer lokaal oplossen. Bedrijfsleven en overheid moeten daarbij met elkaar aan tafel zitten en vernieuwen. Laat het bedrijfsleven daarbij efficiënt uitvoeren en de betaalbaarheid verbeteren. En laat de burger invloed uitoefenen. Zo creëer je met zijn allen een maatschappij die duurzamer is.

 

Toekomstgericht denken

Utopie of werkelijkheid? De toekomst zal het leren. De Brabantse waterketen pakt de kansen die er liggen samen op. Op die manier komen we tot een kostenbewuste aanpak die leidt tot duurzaamheid en kwaliteitsverbetering in de (afvalwater)waterketen.