Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernhezeDe gemeente Bernheze heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda staan. Een van de manieren om hier vorm aan te geven is sociaal aanbesteden.

Het doel van sociaal aanbesteden is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (door bijvoorbeeld langdurige werkloosheid, een lichamelijke beperking) weer aan de slag te krijgen. Om het sociaal aanbesteden verder te professionaliseren en concreet en structureel aan te pakken, gaat de gemeente bij aanbestedingen gebruik maken van zowel social return als de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO).

Prestatieladder Sociaal Ondernemen

De PSO is een landelijk certificatiesysteem ontwikkeld door TNO in samenwerking met verschillende marktpartijen. De PSO is een meetinstrument en maakt zichtbaar wat de bijdrage van een bedrijf is aan de werkgelegenheid van mensen met een kwetsbare arbeidspositie. Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van genoemde mensen. Vooralsnog zijn Apeldoorn, Eindhoven en Den Haag de gemeenten waar de prestatieladder wordt toegepast. Bernheze is daarmee de eerste plattelandsgemeente die zich nu laat certificeren.

Social return

Social return is het maken van al dan niet dwingende afspraken tussen overheid en leverancier over het leveren van een bijdrage aan werk(ervaring) voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De gemeente Bernheze heeft bij een zevental projecten al leerzame ervaringen opgedaan door de inzet van Social Return.

Goed voorbeeld

Met de certificering en de inzet van Social return laat Bernheze zien serieus in te zetten op sociaal aanbesteden. Daarnaast wil de gemeente een voorbeeld zijn voor andere gemeenten en voor Bernhezer bedrijven. De gemeente gaat in het najaar actief de bedrijven in Bernheze benaderen en betrekken.