Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Bernheze buitenHet buitengebied van de gemeente Bernheze is volop in beweging. Ontwikkelingen in de agrarische sector,
maar ook op het gebied van recreatie en toerisme, zorgen voor veranderingen in het gebruik van het buitengebied.
Het is dan ook heel begrijpelijk dat ondernemers en bewoners met nieuwe plannen komen voor hun
opstallen en gronden.
De gemeente staat altijd open om hierover mee te denken, ook als het gaat om plannen met een grote
impact op het landschap. Het onlangs vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied biedt hiervoor de kaders. Voor plannen die hier niet in passen wordt bekeken of er een afwijking van het bestemmingsplan mogelijk is.
Met de introductie van de ‘Beleidsregel landschappelijke kwaliteitsverbetering’ heeft de gemeente een nieuw instrument in handen om ruimte te geven aan goede plannen. Plannen die de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied verbeteren.


Kwaliteitsverbetering
De Beleidsregel landschappelijke kwaliteitsverbetering is een doorvertaling van de provinciale Verordening
ruimte van 2012 en moet een einde maken aan het eeuwige dilemma tussen het toestaan van nieuwe functies en bebouwing en de vaak negatieve effecten daarvan op het landschap. Het idee is dat initiatiefnemers zelf met een plan komen dat de gewenste ‘rode’ functies (bijvoorbeeld uitbreiding van een bedrijf) combineert met de ‘groene’ functies (bijvoorbeeld de aanleg van een houtwal) en daarmee zelf zorgen voor een kwaliteitsverbetering van het omliggende landschap.
De gemeente biedt daarvoor de handvatten en berekent de noodzakelijke waarde van de compensatie.
De gemeente doet vervolgens suggesties over wat voor type maatregelen op de betreffende locatie passend zijn. De initiatiefnemer moet ten slotte deze kwaliteitsverbeterende maatregelen in een plan uitwerken.


Speciaal fonds
Het heeft de voorkeur om compensatie zoveel mogelijk ter plekke te regelen. Als dit niet kan, bijvoorbeeld
omdat de ruimte op het eigen terrein ontbreekt, is er altijd nog de mogelijkheid om de noodzakelijke kwaliteitsverbetering over te dragen aan de gemeente.
Op dat moment kiest de initiatiefnemer voor een financiële bijdrage in een fonds dat hiervoor speciaal is
opgericht. Met de bijdragen die in het fonds zijn gestort, gaat de gemeente de komende jaren aan het werk om grotere landschapsprojecten te realiseren.
Het gaat bijvoorbeeld om de realisatie van ecologische verbindingszones in Loosbroek en Vorstenbosch en de ontwikkeling van de beekdalen van de Aa en Leijgraaf.


Overeenkomst
Hoeveel van deze projecten gerealiseerd kunnen worden, hangt uiteraard af van het aantal initiatieven in
het buitengebied en de mate waarin initiatiefnemers niet ter plekke kunnen compenseren. Zeker is in ieder geval dat afspraken tussen initiatiefnemers en de gemeente in een overeenkomst worden vastgelegd, zodat er zekerheid bestaat dat de ruimtelijke kwaliteit er ook daadwerkelijk op vooruit gaat. Afspraken over het onderhoud maken onderdeel uit van deze overeenkomst.

De gemeente draagt zorg voor een verantwoording van de bestedingen uit het fonds. Zo kunnen we er in gezamenlijkheid oprekenen dat het buitengebied er de komende jaren alleen maar mooier
op wordt.