Het afvalbeleid van Bernheze is volop in ontwikkeling. Het beleid is erop gericht om kosten te reduceren, het milieu te verbeteren en duurzaamheid en efficiency te bevorderen.
Goede resultaten afvalscheiding
De gemeente Bernheze behoort tot de koplopers in de benchmark Afvalscheiding van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zowel wat kosten als wat afvalscheiding betreft.
Biomassa voor duurzame energie
De gemeenten Bernheze, Oss, Veghel, Uden en Sint-Oedenrode gaan vanaf half 2015 gebruik maken van een biomassaenergiecentrale in de regio (bij Peka Kroef Odiliapeel). Op dit moment wekt een bedrijf in België nog duurzame energie op met biomassa uit deze gemeenten.
Kringloopbedrijf
Het Kringloopbedrijf zamelt gebruikte goederen in de gemeente Bernheze in. Bruikbare goederen worden gerepareerd en verkocht in de kringloopwinkel. Voor niet verkochte goederen wordt samengewerkt met een bedrijf uit Litouwen. Op 29 november opent het Kringloopbedrijf ook een winkel en inzamelpunt in een pand aan de Bosschebaan in Heesch.
Nieuwe landelijke verpakkingenafspraken
Gemeenten krijgen vanaf 2015 de regie over het kunststof verpakkingsafval. Dit houdt in dat gemeenten dan kunststof verpakkingsafval inzamelen en sorteren. Daarnaast hebben zij de keus om de gesorteerde kunststofstromen te vermarkten.
Proef inzameling drankenkartons
De gemeente Bernheze doet samen met ca. 35 gemeenten mee aan een proef om drankenkartons (pakken van vla, yoghurt, melk of sap) in te zamelen en te recyclen. Daarvoor staan bij zeven supermarkten en bij de milieustraat speciale containers. De eerste resultaten zijn goed, er wordt veel gebruik gemaakt van deze containers. Ook na het einde van de proef gaat de gemeente door met deze inzameling.
Samenwerking met andere gemeenten
De gemeenten Bernheze, Oss, Landerd, Maasdonk, Veghel, Uden, Sint-Oedenrode en Schijndel (As50+) willen intensiever samenwerken op het gebied van afval. Een eerste stap is het gezamenlijk aanbesteden van het huishoudelijk restafval.