Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

GetAttachmentGemaaid gras en riet dat uit onze Ecologische verbindingszones, gebieden die met elkaar verbonden zijn zodat planten en dieren zich makkelijk kunnen verplaatsen, komt heeft sinds kort het biologische keurmerk

(skal-cerificering). Met de afgifte van dit keurmerk mag ons maaisel gebruikt worden voor het produceren van biologische producten. Deze certificering hadden we al voor een deel van ons werkgebied. Nu geldt dit voor ons gehele gebied (Oost-Brabant). In totaal gaat het om zo’n 600 ha bio-gecertificeerd terrein.

Proeven hergebruik maaisel

Wil een product het keurmerk biologisch krijgen dan moeten de grondstoffen, en daarmee ons maaisel, ook biologisch zijn. Aa en Maas onderzoekt al even of ons maaiafval een tweede leven kan krijgen. Zo loopt er een proef met een biologische oesterzwamteler om te kijken of de zwammen op ons maaisel kunnen groeien.
Normaal voeren we het maaiafval af naar een verwerker. Hiervoor moeten wij betalen. Door het maaisel nu letterlijk als grondstof te gebruiken, gaan we duurzamer om met ons afval én besparen we geld. Een mooie win-winsituatie. Nu al deze terreinen gecertificeerd zijn, kunnen we meer maaisel aanbieden. Inmiddels zijn er gesprekken met twee biologische melkveehouders om te kijken of ons maaisel ook als veevoer gebruikt kan worden.