Huishoudelijke hulp is een voorziening die bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hoort. De hulp in het huishouden verandert in 2015. De gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Landerd, Maasdonk, Oss,
Sint Anthonis, Sint Oedenrode en Veghel doen in 2014 een proef met anders werken. Samen met cliënten kijkt de zorgaanbieder of het mogelijk is zorg anders te organiseren. Dat maakt de overgang op 1 januari 2015 minder groot.
Waarom verandert de hulp bij het huishouden
In de toekomst is er in Nederland minder geld voor de Wmo. Daarom moet de gemeente zuinig zijn met het Wmo-geld. Door goed te kijken naar wat u zelf nog kunt en wat anderen voor u kunnen doen, is het mogelijk langer zelfstandig te blijven. Zo krijgen inwoners die de hulp het meest nodig hebben ook in de toekomst goede zorg.
Wat verandert er als u hulp hebt via een zorgaanbieder
De gemeente blijft bepalen of u huishoudelijk hulp krijgt. Komt u in aanmerking voor huishoudelijke hulp, dan geeft de gemeente dat door aan de zorgaanbieder. In dat besluit van de gemeente staan geen uren, maar of er hulp nodig is voor licht of zwaar huishoudelijk werk. Samen met de zorgaanbieder kijkt u welke hulp nodig is en hoe u het huishouden makkelijker maakt, bijvoorbeeld door slimme hulpmiddelen te gebruiken en door te bekijken wat familie, vrienden, buren of een vrijwilliger kunnen doen. Alleen wat u zelf echt niet kunt regelen en wat wél bij de Wmo hoort, neemt de zorgaanbieder van u over.
Wat verandert er als u hulp inkoopt met een persoonsgebonden budget
De gemeente besluit of u huishoudelijke hulp krijgt. Komt u in aanmerking voor huishoudelijke hulp en kiest u voor het Persoonsgebonden budget (PGB), dan hoort u van de gemeente welk bedrag u krijgt.
Document download informatie:
- Bestanden met de extensie .pdf kunnen gelezen worden met bijvoorbeeld: Adobe Reader