De gemeente wordt verantwoordelijk voor alle jeugdhulp, geestelijke jeugdgezondheidszorg en zorg voor jeugd met een (licht) verstandelijke handicap.
Het doel is om de zorg en ondersteuning dichterbij, eenvoudiger en efficiënter organiseren. Uitgangspunt van de veranderingen is meer zelfredzaamheid.
Per 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor preventie, ondersteuning, begeleiding, hulpverlening en behandeling bij problemen in het gezond opgroeien van kinderen.
De gemeente is verantwoordelijk voor de financiën en de organisatie. De instellingen hebben en houden de expertise over de aanpak en blijven verantwoordelijk voor de uitvoering.
Wat betekent dit voor u?
Er komt één loket voor alle jeugdzorg: het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). We willen de eigen kracht en mogelijkheden van jeugd en gezinnen maximaal stimuleren.
Overgangsregeling
Het jaar 2015 is een overgangsjaar. Als u nu jeugdzorg ontvangt of op de wachtlijst staat, krijgt u dezelfde zorg in 2015. Uw zorgverlener blijft aanspreekpunt.
Indicaties die overgaan naar de Jeugdzorg bij gemeenten vallen gedurende de looptijd van de indicatie, maar uiterlijk tot 1 januari 2016, onder het overgangsrecht.