De gemeente Bernheze is met ingang van 2015 verantwoordelijk voor alle ondersteuning op het gebied van werk en inkomen: dan wordt de Participatiewet ingevoerd. In deze wet worden de Wet werk en bijstand, de Wet op de sociale werkvoorziening en de Wajong samengevoegd. Uitgangspunt van de wet is 'iedereen doet mee'.
Wat houdt de Participatiewet in?
Het kabinet wil één regeling voor alle mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben. Deze regeling heet de Participatiewet. In de Participatiewet worden de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wajong samengevoegd.
De hoofdlijnen van het wetsvoorstel
- Vanaf 1 januari 2015 is de Wajong er alleen nog voor jonggehandicapten die nooit zullen kunnen werken. Jongeren die nu al een Wajong uitkering hebben, houden hun oude rechten. Het UWV blijft verantwoordelijk voor deze groep.
- Wie mogelijkheden heeft om te werken, kan bij de gemeente vragen om ondersteuning bij re-integratie en/of een uitkering.
- De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) wordt afgesloten voor nieuwe werknemers. Wie niet zonder ondersteuning kan werken, kan bij de gemeente hulp vragen.
Hoe geeft de gemeente Bernheze invulling aan de Participatiewet?
De gemeente Bernheze is momenteel bezig uit te werken hoe ze vorm gaan geven aan de Participatiewet. Dit pakken we met de gemeenten in de regio op. Zodra er meer bekend is, kunt u dat op de gemeentepagina's in de Bernhezer of op de pagina 'Samen komen we verder' lezen.