Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb plastic en drankenkarton afvalVanaf 1 april 2015 zamelt de gemeente ook drankenkartons en blik huis aan huis in. Inwoners kunnen deze afvalsoorten samen met plastic verpakkingsafval in de Plastic Heroes-zakken verzamelen.

AANBIEDEN

De Plastic Heroes-zakken kunnen op dezelfde wijze worden aangeboden.

De gemeente ver-hoogde onlangs de frequentie van de inzameling naar 1x per 3 weken, dit blijft zo. De Plastic Heroes-zakken worden na de zomervakantie vervangen door stevigere inzamelzakken. Deze zijn dan weer op de gebruikelijke plaatsen gratis verkrijgbaar. Tot die tijd moeten inwoners de doorzichtige Plastic Heroes-zakken gebruiken. Andere zakken worden niet meegenomen, omdat niet gecontroleerd kan worden wat erin zit.

HERGEBRUIK

De gemeente Bernheze voert actief beleid op hergebruik en recyclen van afval. Recycling is goed voor het milieu, maar heeft ook financiële voordelen voor onze inwoners. Meer recycling betekent minder volume en gewicht in hun restafvalcontainer en dus lagere kosten.

Aan de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval is iedereen in Bernheze inmiddels gewend. Dit afval is goed te recyclen, waardoor er weer nieuwe kunststof producten van gemaakt kunnen worden.

Ook drankenkartons bevatten grondstoffen die kunnen worden hergebruikt. Jaarlijks wordt in Nederland 70.000 ton drankenkartons op de markt gebracht. Minstens 75% daarvan kan worden gerecycled.

Blik behoudt zijn producteigenschappen en kwaliteit en kan dus eindeloos worden gerecycled.

WAT WEL EN WAT NIET

Vanaf 1 april 2015 mogen ook drank- en conservenblikjes, stalen siroopflessen, aluminium schaaltjes van levensmiddelen en lege kartons van vruchtensap, melk, vla of soep in de Plastic Heroes-zak.

Piepschuim, chipszakken, kunststof gebruiksvoorwerpen, verfblikken en spuitbussen van bij-voorbeeld deodorant, karton of ander papier mogen niet in deze zak.

CONTAINERS DRANKENKARTONS VERDWIJNEN

Vanaf 2013 worden in Bernheze drankenkartons al gescheiden ingezameld via containers bij 7 supermarkten. Omdat inwoners de drankenkartons straks in de Plastic Heroes-zak kunnen aanbieden zullen de containers bij de supermarkten op 1 mei 2015 verdwijnen.