Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernhezeHet college van burgemeester en wethouders van Bernheze start met het opstellen van het beleidskader maatschappelijk vastgoed en het daaruit voortvloeiende uitvoerings-plan. Naar verwachting stelt de gemeenteraad dit kader medio 2016 vast. Wethouder Rien Wijdeven (maatschappelijk vastgoed): “Het voorzieningenniveau in Bernheze is goed en dat willen we graag zo houden. De vraag naar en het aanbod van maatschappelijk vast-goed is echter sterk veranderd. Er is behoefte aan een toekomstgerichte, eenduidige werkwijze. We gaan bestaand maatschappelijk vastgoed zoveel mogelijk multifunctioneel inzetten en exploiteren. We onderzoeken daarbij de mogelijkheden om, op termijn, met minder maatschappelijk vastgoed toch dezelfde verenigingen en organisaties te facilite-ren.”

Leegstand

De veranderingen in de samenleving zijn van invloed op het gebruik van maatschappelijk vast-goed. We constateren dat dit leidt tot leegstand in een aantal gebouwen. Wethouder Rein van Moorselaar (onderwijs): “Er worden minder kinderen geboren, wat leidt tot vermindering van het aantal groepen per school. Hierdoor komen klaslokalen leeg te staan. Daarnaast is de kinder-opvang hard getroffen door de crisis, ook dit heeft tot gevolg dat het aantal groepen minder wordt en de leegstand toeneemt. Leerlingenprognoses laten een verdere daling van het aantal kinderen in de toekomst zien.” Ook de reorganisatie bij de gemeente Bernheze heeft tot gevolg dat delen van het gemeentehuis leeg staan. Andere ontwikkelingen, zoals de komst van een basisteam Jeugd en gezin en een Sociaal team, leiden juist tot de vraag naar ruimte in onze gebouwen.

Maatschappelijk vastgoed in kaart

Het college brengt deze ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor het maatschappelijk vast-goed van de gemeente in kaart. Medio 2016 zal de gemeenteraad het beleidskader maat-schappelijk vastgoed en het uitvoeringsplan vaststellen. Huidige en toekomstige gebruikers van de diverse gebouwen worden betrokken in dit proces.

Maatschappelijk vastgoed

De gemeente Bernheze heeft in de afgelopen decennia gezorgd voor kwalitatief goede en toe-gankelijke gebouwen voor onder andere onderwijs, verenigingen en instellingen met een soci-aal-maatschappelijke taak. Zulke gebouwen noemen we maatschappelijk vastgoed. Het gaat om gebouwen die grotendeels met publieksgeld gefinancierd worden, een publieke functie heb-ben (onderwijs, cultuur, sport, welzijn etc.) en ten dienste staan van de samenleving.