De provincie (en in het verlengde daarvan Marieke Moorman, onze burgemeester) nodigt ons uit om mee te denken over de toekomst van Bernheze. Worden we samengevoegd? Met Groot-Veghel? Met Groot-Uden? Worden we gevierendeeld? Blijven we zelfstandig? Of gaan we straks op in de nieuwe kleinschalige gemeente Noord-Brabant-Oost?
In Den Bosch weten ze dat allang, maar in deze moderne tijden moet je voor de vorm toch altijd net doen alsof je de burgers serieus neemt. Vandaar de oproep om je mening kenbaar te maken.
Heeft de HaDeejer daar ook een mening over? Een poging.
Natuurlijke grenzen
Waarom heeft in het verleden niemand ooit gedacht aan de "natuurlijke" grenzen. Weliswaar zijn die grenzen door mensenhanden geschapen, dus zo natuurlijk zijn ze niet, maar als je op de kaart kijkt zie je toch iets wat voor de hand ligt. Ik bedoel: de driehoek (nou ja, zo ongeveer een driehoek) tussen het kanaal, de A59 en de A50. Dat zijn drie grenzen, die de eerstkomende 100 jaar waarschijnlijk weinig of niet van plaats zullen veranderen. Ze vormen een moeilijk over te steken barrière en belemmeren het verkeer tussen diegene die binnen de grenzen wonen en hen die daarbuiten vertoeven.
Bernheze
Stel je voegt al die plaatsen samen. Dan krijg je aan de noordkant Maliskamp en Heesch, in het westen Berlicum, Middelrode, Heeswijk en Dinther, in het oosten Vorstenbosch en Nistelrode en in het midden Vinkel en Loosbroek en heel veel groen. Een gemeente van zo'n 70.000 inwoners met 10 dorpen en een samenhangende structuur. Groot genoeg, niet te groot, dorpen die op elkaar lijken. Bij een bescheiden aanpassing van de onderlinge infrastructuur is iedereen voor alleman goed te bereiken.
Argumenten voor
* Berlicum en Middelrode zijn verlost van het wangedrocht St. Michielsgestel (als ze niet oppassen staat er straks bij De Kersouwe dat daar de gemeente Boxtel begint) en komen weer thuis;
* De grootte is perfect. Niet te klein, maar ook niet zo reusachtig;
* De rare constructier Bernheze wordt omgetoverd tot een logische en voor de hand liggende gemeente;
* De grote infrastructuur van Zuid-Willemsvaart, A59 en A50 zal, zoals gezegd, de komende 100 jaar weinig of niet veranderen. Dat is voor bestuurders (misschien) een reden om ons met rust te laten. Op zijn minst de komende eeuw;
Argumenten tegen
Eigenlijk zijn die er niet, maar als den Bosch geen afstand wil doen van bedrijventerrein De Brand, dan zijn wij de beroerdste niet en zijn bereid het Maximakanaal als grens te accepteren.
Toch zal zo'n voor de hand liggende en logische herindeling het wel niet halen. Voor logica moet je niet bij onze bestuurders wezen.
Zijn er nóg betere ideeën? Laat ze ons dan vooral weten. Vooral wat Heeswijk en Dinther betreft.
En vooral: kijk eens goed op de kaart!
Tekst: Bart van Schijndel