Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

eikenprocessierupsOok dit jaar verwachten we overlast van de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De haren van de rupsen kunnen voor mens en dier overlast (huidirritatie, ontstekingen van luchtwegen en/of ogen) veroorzaken. Daarom gaat de gemeente in de komende weken tot bestrijding over.

Inlandse eiken

De nesten ven de eikenprocessierups komen voor in inlandse eiken. U herkent ze aan het grijze spinsel dat eromheen zit. De nesten zijn meestal zo groot als een handbal.

Bestrijding

De bestrijding gebeurt in een zo vroeg mogelijk stadium. Op locaties langs doorgaande wegen spuit de gemeente een biologisch bacteriepreparaat op de bomen waarin ze voorkomen. Het middel is alleen schadelijk voor rupsen, niet voor mensen of andere dieren. Daar waar beschermde vlinders voorkomen, wordt niet gespoten. Waar nodig zuigt de gemeente de rupsen op met behulp van een vacuümton, die voor de helft is gevuld met water. In het water zijn de brandharen van de rupsen ongevaarlijk.

Overlast op uw terrein?

Ook in eiken die geen eigendom zijn van de gemeente Bernheze komen rupsen voor. De aannemer die in opdracht van de gemeente werkt, kan deze ook bij u verwijderen. Omdat het hier om uw bomen gaat, zijn de kosten voor uw rekening. U kunt de overlast melden via telefoonnummer 14 0412. De gemeente Bernheze geeft uw adres door aan de aannemer zodat deze de rupsen dan bij u uit de bomen kan verwijderen.
Hiervoor geldt een starttarief van € 90-. De aannemer bestrijdt de rupsen maximaal 1 uur lang, inclusief de reistijd naar uw adres van een ander adres in Bernheze. Mocht deze tijd niet voldoende zijn, dan wordt er voor € 90,-per uur verder bestreden. U moet zelf thuis zijn tijdens de bestrijding, omdat u de aannemer contant moet betalen. De genoemde bedragen zijn exclusief btw.

Wat kunt u doen?

Bestrijd nooit zelf de rupsen. Wanneer u de eikenprocessierups signaleert, geef dit dan door aan de gemeente, telefoon 14 0412. Met vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer G. de Bekker van de gemeente, telefoon 14 0412.

De bomen in de volgende straten worden bespoten
Heesch: Dommelstraat, Groldersedijk, Grolderseweg, Nieuwe Erven, Venhofstraat, Vinkelsestraat, Vosbergstraat, Wijststraat, Zoggelsestraat
Heeswijk-Dinther: Dopheiweg, Dintherseweg, Fokkershoek, Gouverneursweg, Groenstraat, Hoge Broekstraat, Hogeweg, Hoog-Beugt, Hommelsedijk, Hommelsehoeve, Justitieweg, Kaathovensedijk, Kameren, Koffiestraat, Krommertseweg, Laag-Beugt, Laageindsedijk, Lariestraat, Meerstraat, Rukven, Schanseweg, Vorstenbosseweg, Zandstraat, Herpersteeg, Oude Beemdseweg.
Loosbroek: Hanenbergsestraat, Heideweg, Heisewal, Hoogeindsestraat, Koningsstraat, Schaapsdijk, Dorpsstraat, Jonkerstraat.
Nistelrode: Delst, Dintherseweg, Koudenoord, Molenhoeve, Udenseweg
Vorstenbosch: Akkerweg, Brakkensedijk, Derpt, Derptweg, Kampweg, Langenbergsestraat, Lendersgat, Meuwelweg, Nistelrodesedijk, Roestenburgseweg