Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

brug_bij_veghel.jpgDe brug in de A50 over de Zuid-Willemsvaart bij Veghel moet vijf jaar na de openstelling alweer op de schop.De overspanning blijkt net niet hoog genoeg om moderne containervaart op het kanaal mogelijk te maken. Het gaat over een gebrek aan hoogte van zegge en schrijve negen centimeter. Hetzelfde euvel geldt voor de vaste bruggen over de Zuid-Willemsvaart bij Heeswijk-Dinther en Middelrode.

Volgens Suzanne Maas, communicatiemedewerker bij Rijkswaterstaat in Den Bosch, moeten de bruggen voor 2014 worden aangepast aan de nieuwe hoogte-eis. In dat jaar wordt naar verwachting de omleiding van het kanaal bij Den Bosch opengesteld en kunnen veel grotere schepen op de Zuid-Willemsvaart terecht. "Klasse 4-schepen zijn tegenwoordig de norm in de binnenvaart", verklaart Maas. "Bij containertransport worden de containers drie lagen opgestapeld. Eén zo'n schip kan dan 99 containers vervoeren. Dat zouden anders 99 vrachtwagens op de weg zijn." Op één schip uit de vaarklasse IV kan ook vier keer zoveel als op één Kempenaar, de schepen uit de vaarklasse II die nu gebruikt worden op de Zuid-Willemsvaart.

Volgens Maas wordt er momenteel serieus nagedacht over de manier waarop het bruggenprobleem het best kan worden opgelost. "Misschien nemen we dit hele verhaal mee in de aanbesteding van de omleiding van het kanaal bij Den Bosch." Ze heeft geen idee op wat voor manier de bruggen aangepast kunnen worden aan de scheepvaartnorm en waarom hier bij de bouw ervan geen rekening mee is gehouden. "Het is inderdaad een heel ingrijpende operatie zo kort na de oplevering van deze bruggen. Maar we zullen iets moeten doen. De containerterminal in Veghel is onze grootste klant op de Zuid-Willemsvaart. En prognoses gaan uit van een verdere groei van het vervoer over water met 67 procent tot 2020. We moeten zorgen voor een goede infrastructuur."

bron:Brabants Dagblad