Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernhezelogo.jpgHet nieuwe uitgiftebeleid voor woningen in Bernheze leidt niet tot een toestroom van mensen van buiten de gemeente.Dat is de voorzichtige conclusie na de eerste ervaringen met het nieuwe uitgiftesysteem.

Dit jaar is bij drie bouwplannen in Bernheze gewerkt met het nieuwe systeem. Eerder hanteerde de gemeente een systeem waarbij 'eigen' inwoners voorrang kregen bij de toewijzing van een woning of bouwkavel. Omdat volgens de volkhuisvestingswet eigen inwoners niet mogen worden voorgetrokken, heeft Bernheze dat systeem laten varen. Dat betekende dat bij de projecten in de Hoef 2 in Heesch, Tramstraat, Kromstraat in Nistelrode en Molenhoeven, Hanenberg in Loosbroek iedereen (van binnen en buiten de gemeente) gelijke kansen had bij de toewijzing. Bij veel mensen ontstond daardoor angst dat met name jongeren uit de eigen gemeente minder kans hadden om in hun eigen dorp te blijven wonen, omdat ze met meer mensen moesten 'concurreren' om een woning.

Maar dat blijkt, zo geven de eerste resultaten aan, reuze mee te vallen, zegt wethouder Eric Daandels. Uit de cijfers van de eerste drie uitgiftes blijkt dat het overgrote deel van de woningen nog steeds bij inwoners uit Bernheze terecht komt. "Bij de verkoop van woningen in de Tramstraat, Kromstraat in Nistelrode zijn alle starterswoningen bij mensen uit Bernheze terecht gekomen. En 88 procent van de woningen is naar mensen uit Nistelrode zelf gegaan", zegt Daandels. Van de overige woningen die in Nistelrode te koop waren, is 78 procent verkocht aan iemand uit de gemeente Bernheze.

Ook in het project Molenhoeven, Hanenberg in Loosbroek zijn alle woningen naar inwoners uit Bernheze gegaan. Vijftig procent van de huizen is toegewezen aan mensen uit Loosbroek.

Van De Hoef 2 in Heesch zijn nog geen cijfers bekend omdat daar ook nog niet alle woningen verkocht zijn.

Bron: Brabants Dagblad