Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

symbool.gifDe wijze van alarmering en daarmee ook de inzet van de brandweereenheden in Brabant-Noord is vanaf 28 januari veranderd. Voortaan zal de brandweereenheid die het snelst ter plaatse kan zijn bij een calamiteit uitrukken.

Dit omdat de brandweer nu  'operationele grenzen’ hanteert waardoor de dichtst bijzijnde gestationeerde brandweereenheid gealarmeerd wordt, ook als deze calamiteit plaatsvindt op het grondgebied van een buurgemeente.
 
Het organiseren van de brandweerzorg volgens het principe van ‘operationele grenzen’, is een kwaliteitsslag in de dienstverlening richting de burger. Deze staat centraal en de post die als snelst ter plaatse kan zijn, wordt gealarmeerd. Hanteren van operationele grenzen betekent ook dat op efficiënte manier gebruikgemaakt kan worden van beschikbare menskracht en materieel. Heldere, adequate alarmering, snellere opkomsttijden en voldoende en professionele inzet staan daarbij garant voor de kwaliteit van de hulpverlening aan de burger.

Het loslaten van de  gemeentegrenzen heeft voor sommige uitrukposten als gevolg dat het verzorgingsgebied is veranderd. Er kan een stuk bijgekomen zijn, een stuk afgegaan zijn of zelfs beide. De eindverantwoordelijkheid voor de brandweerzorg blijft uiteraard bij het lokale bestuur van de incidentgemeente.
Het besluit om eenheden te alarmeren op basis van operationele grenzen is nader uitgewerkt in het ‘Regionale dekkingsplan basisbrandweerzorg Brandweer Brabant-Noord. Met de invoering van dit dekkingsplan wordt uitvoering gegeven aan het principebesluit uit het Organisatieplan brandweerzorg en rampenbestrijding 2004-2007” zoals dat door het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio is vastgesteld.