Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernheze.gifAls mensen een huis kopen, vragen zij zich vaak niet af of voor de woning en alle daarbij behorende bouwwerken, zoals een garage of aanbouw een vergunning is verleend. Toch is het belangrijk om vóór de koop na te gaan of alle vergunningen compleet zijn.

Onder de oude Woningwet was het zo dat de gemeente de overtreder, dus degene die het illegale bouwwerk had gebouwd, kon aanschrijven voor deze overtreding. Daar is sinds 2007 verandering in gekomen. Sinds 2007 is namelijk een nieuwe bepaling in de Woningwet opgenomen. Daarin staat dat het niet alleen verboden is te bouwen zonder vergunning, maar dat ook het in stand laten van een illegaal bouwwerk verboden is.

 

Dat betekent dat u, als nieuwe eigenaar van een woning, een brief van de gemeente kunt ontvangen, waarin u wordt gevraagd (alsnog) een vergunning aan te vragen voor een illegaal bouwwerk bij de woning. De gemeente kijkt dan of de bouwvergunning achteraf kan worden verleend. In het gunstigste geval kan de bouwvergunning verleend worden en bent u als nieuwe eigenaar slechts verplicht de legeskosten te betalen. Het kan echter ook zo zijn dat de vergunning niet verleend kan worden. In dat geval kan de gemeente u verplichten het illegale bouwwerk af te breken, met alle bijkomende kosten van dien.

 

Hoe weet u nu of bij aankoop van een nieuwe woning, voor de woning en alle bijbehorende bouwwerken een vergunning is verleend? Hier kunt u eenvoudig achterkomen, door bij de aankoop van de woning aan de verkopende partij te vragen of zij de bouwvergunning kan overleggen. Neem geen genoegen met een toezegging van de verkopende partij dat alles is gebouwd met de benodigde vergunningen. Wanneer de verkopende partij de vergunningen niet kan overleggen, betekent dit waarschijnlijk dat die er niet zijn. U kunt dan navraag doen bij de gemeente.

 

Let wel: voor niet alle bouwwerken zijn bouwvergunningen nodig. Sommige bouwwerken mogen zonder vergunning gebouwd worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige overkappingen, aanbouwen of dakkapellen. Op www.vrom.nl kunt u eenvoudig terugvinden voor welke bouwwerken wel of geen vergunning nodig is. Wanneer u hier echter over twijfelt, kunt u natuurlijk altijd met de gemeente contact opnemen.