Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

mik.gifHet college van B. en W. in Bernheze wil de samenwerking met de Stichting Meierijsche Instellingen voor Kunsteducatie (MIK) stoppen. MIK heeft bij de gemeente een nieuw subsidieverzoek gedaan dat fors hoger ligt dan wat Bernheze nu aan subsidie verstrekt.

B. en W. willen nu dat Muzelinck in Oss voor de hele gemeente Bernheze kunsteducatie gaat verzorgen.

Laurens Felix, algemeen directeur van MIK, is ontstemd over het voorstel van het college in Bernheze. "Er wordt een technische vergelijking gemaakt tussen Muzelinck en MIK, maar op delen wordt gewoon een onjuiste weergave gegeven", zegt Felix.

In 2005 is het Centrum voor Kunsteducatie de Meijerij in Veghel gefuseerd met het Centrum voor de Kunsten Boxtel/Vught in Schijndel. In het eerste jaar na de fusie bleek dat de jaarrekening van MIK sloot met een negatief resultaat van ruim 225.000 euro. Dat tekort heeft er toe geleid dat begin 2007 een werkgroep is ingesteld die de financiële situatie bij MIK heeft onderzocht. Uiteindelijk hebben de gemeenten die zijn aangesloten bij MIK, extra geld betaald. Daarnaast bleek dat er een andere manier van subsidiëren gehanteerd zou moeten worden. "We zijn vanaf toen gestart met het systeem dat gemeenten een subsidie geven die is vastgesteld op basis van het aantal inwoners", zegt Felix. Ook spraken de gemeenten af, op advies van de accountant van MIK, dat er een weerstandsvermogen moest worden opgebouwd. "Dat betekent dat gemeenten alle risico's vooraf afkopen", zegt Felix.

Op basis van dat nieuwe systeem zou Bernheze bij MIK 53.600 euro extra moeten betalen. Dat betekent een verhoging van 105 procent. Die cijfers zijn voor het college in Bernheze aanleiding geweest om bij Muzelinck een offerte te vragen voor het verzorgen van lessen in Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch.

Volgens het college is de offerte van Muzelinck voordeliger en daarom willen B. en W. de samenwerking met MIK nu beeïndigen. Maar volgens Felix kloppen de cijfers die Bernheze nu gebruikt om het voorstel te onderbouwen niet. "Er staat bijvoorbeeld dat de tarieven die Muzelinck hanteert voor de lessen lager ligt dan bij MIK. Maar dat geldt alleen voor lessen aan kinderen tot 12 jaar. Daarna worden de tarieven van Muzelinck hoger", aldus Felix. Volgens de directeur van MIK is het zo dat bij een hogere subsidie van de gemeente, de lesgelden voor cursisten lager gehouden kunnen worden. "Het ligt er dus maar aan waar je de rekening legt. Verder is het nog zo dat als je gaat kijken wat Bernheze per inwoner uittrekt voor cultuureducatie, dat dat bedrag veel lager ligt dan bij andere gemeenten. Het gaat dus niet alleen om de vergelijking met Muzelinck, het gaat er ook om wat de gemeente over heeft voor cultuureducatie." Felix zegt er 'grote moeite' mee te hebben als op basis van het huidige voorstel een besluit wordt genomen om de samenwerking met MIK te beeïndigen. "Als er al een vergelijking gemaakt wordt, moet dat wel met zuivere cijfers gebeuren."

Bron: Brabants Dagblad, auteur: door Edith Verwegen.