Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

overstroming1per10jr.jpgOp maandagavond 13 juli vindt een informatieavond plaats over het Milieueffectrapport voor het Dynamisch Beekdal. Voor dit gebied, tussen Heeswijk-Dinther en ’s-Hertogenbosch, staan herinrichting van het beekdal de Aa en het realiseren van een waterbergingsgebied op stapel. Op deze avond wordt de inhoud van het rapport besproken en kunnen belanghebbenden mondeling hun (inspraak)reactie geven.

Een MER is bedoeld om gevolgen van ingrepen voor natuur en milieu zichtbaar te maken.Waterberging is nodig omdat bij hoog water in de Maas en de riviertjes de Aa en de Dommel grote wateroverlast in en bij ’s-Hertogenbosch kan ontstaan. Om deze overlast te beperken is het inrichten van een waterbergingsgebied tussen Heeswijk-Dinther en ’s-Hertogenbosch noodzakelijk. In het rapport zijn alternatieven uitgewerkt en alle mogelijke milieueffecten beschreven.

Proces
In 2008 publiceerde waterschap Aa en Maas een startnotitie. Deze is ter inzage gelegd waarna zienswijzen zijn ingediend. Hierna is advies ingewonnen bij de Commissie voor de milieueffectrapportage. Op basis hiervan zijn door de het bevoegd gezag Richtlijnen vastgesteld. Deze moeten bij het opstellen van een MER in acht worden genomen. Waterschap Aa en Maas stelde het Milieueffectrapport op. Hierin zijn twee studiealternatieven beschreven en uitgelegd, evenals een meest milieuvriendelijk alternatief en een voorkeursalternatief. De alternatieven zijn qua (milieu)effecten met elkaar vergeleken.

Toetsing
Het MER is door de Provincie Noord-Brabant, coördinerend bevoegd gezag, getoetst op de Richtlijnen en aanvaard. Hierna is het MER ter inzage gelegd en ter beschikking gesteld aan de Commissie voor de m.e.r. Deze Commisie zal na de ter inzage termijn een eindadvies uitbrengen over het MER. Het voorkeursalternatief wordt via aparte bestemmingsplanprocedures vastgelegd in de bestemmingsplannen van de gemeenten Bernheze en Sint-Michielsgestel.

Informatieavond
Om belangstellenden zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van het MER organiseren de provincie, het waterschap en de gemeenten een informatiebijeenkomst op 13 juli 2009 in zaal “De Driezeeg”, Driezeeg 21-23 te Middelrode. Aanvang 20.00 uur. Bij deze bijeenkomst kan mondeling worden ingesproken.

Inzien
Het MER en relevante bijbehorende stukken, zoals de Richtlijnen, liggen van 22 juni tot en met 2 augustus ter inzage bij het servicecentrum van het Provinciehuis, Brabantlaan 1 in ’s-Hertogenbosch, en in de gemeentehuizen van Bernheze en Sint-Michielsgestel. Het rapport is op te vragen via het servicecentrum van de Provincie, (073) 681 25 25, of te bestellen / downloaden via www.brabant.nl  onder leven/brabant leeft met water of via www.aaenmaas.nl.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het project Dynamisch Beekdal maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.