Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

stuww.jpgWaterschap Aa en Maas is klaar met het vervangen van in totaal acht stuwen. Deze nieuwe stuwen zijn geplaatst in Schijndel, Middelrode, Heeswijk – Dinther, Keldonk en Handel.

 Vervanging was nodig omdat de stuwen waren verouderd, en niet meer voldeden aan de huidige kwaliteitseisen. De nieuwe stuwen zijn nu volledig geautomatiseerd. De werkzaamheden zijn in maart gestart.

Peilbeheer
Om te zorgen dat in waterlopen voldoende water, niet te veel en niet te weinig, staat zijn stuwen noodzakelijk. Stuwen regelen het waterpeil en spelen een belangrijke rol bij het aan- en afvoeren van water. Zo kan in tijden van droogte water geleid worden naar plaatsen waar het nodig is. Bij veel regen kan het water op een juiste manier gestuurd worden zodat het voor zo min mogelijk overlast zorgt. Als de stuwen niet meer optimaal functioneren, kan dit voor knelpunten zorgen in de waterbeheersing. Goed waterbeheer is met name voor agrariërs van groot belang omdat zij direct de gevolgen van te veel of te weinig water ondervinden.

Moderniseren
Met de automatisering en modernisering van deze stuwen is een adequater en efficiënter peilbeheer gerealiseerd. Met de automatisering gaan de stuwen automatisch het gewenste waterpeil handhaven, reagerend op het wateraanbod. Bij veel wateraanvoer, bijvoorbeeld na een flinke regenbui, zakt de stuwschuif om zo het gewenste waterpeil in het achterliggende gebied gelijk te houden. De schuif gaat weer omhoog als de wateraanvoer vermindert. Resultaat, een constant waterpeil. Het instellen van het gewenste peil gebeurt op het districtskantoor van waterschap Aa en Maas te Loosbroek via de computer.